VTI Brugge herstelt oorlogsgraven in Oostkamp

© (Foto GST)
Redactie KW

De erfgoedraad en het gemeentebestuur van Oostkamp hebben vorig jaar het initiatief genomen om de grafzerken van de strijders uit WO II te restaureren. Voor dit project vonden ze de geschikte partner in het VTI van Brugge, met de leerlingen van het zesde en het zevende jaar schilder- en decoratietechnieken.

Deze afdeling heeft vorig jaar reeds een deel van de graven gerestaureerd en ze zijn momenteel opnieuw bezig met het inschilderen van de gegraveerde letters, cijfers en de Belgische driekleur op de begraafplaats De Warande in Oostkamp.

De begeleidende leerkrachten zien er op toe dat de bestaande vorm van de letters en cijfers gerespecteerd wordt en bijgetekend. De letters en cijfers horen voldoende gedekt en nauwkeurig herschilderd te worden.

Verder wordt er tijdens dit project ook aandacht geschonken aan stiptheid, arbeidsritme en doorzettingsvermogen. Tijdens de werkzaamheden op de begraafplaats merken de leerlingen ook dat er bezoekers langskomen om afscheid te nemen of om het graf van een dierbare te onderhouden. Die confrontatie is op hun jonge leeftijd geen evidentie.

Waar vorig jaar nog op korte afstand van elkaar mocht gewerkt worden, wordt en dit jaar telkens een grafzerkje overgelaten zodat er perfect coronaproof gewerkt kan worden.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier