Vrouwen in de Groote Oorlog

Naast schepen Michel Vincke zien we links Truus Barremaecker, educatief medewerker van VIVA-SVV en achter hen rechts Geert Onraedt. Verder bestuursleden van Linx+ en VIVA-SVV alsook de schepenen Emmanuel Gryspeert en Erwin De Clercq. (Foto AN)
Redactie KW

Vrouwen in de Groote Oorlog is een rondtrekkende tentoonstelling van Linx+ en VIVA-SVV over de rol van de vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De tentoonstelling is nog tot 20 april gratis te bezoeken in de zaal van de bib Ter Elst. De initiatiefnemers om de tentoonstelling Vrouwen in de Groote Oorlog naar Gistel te halen zijn enerzijds Linx+, de socioculturele vereniging van het ABVV en anderzijds VIVA-SVV, de vrouwenvereniging van de socialistische mutualiteit Bond Moyson. Het is de verdienste van vooral Geert Onraedt, plaatselijk voorzitter van Linx+, dat de expo ook in Gistel te bezoeken is.

Tijdens het openingsweekend lichtte schepen Michel Vincke het initiatief toe: “De situatie van de Belgische vrouwen was uniek. Ons land was voor het grootste deel bezet. De vrouwen bleven vooral achter in het door Duitsers gecontroleerde gebied, de mannen vochten achter de IJzer.” Hij ging nader in op de rol van enkele merkwaardige vrouwen. Zoals Georgine Blanchaert die in Gent een wasserij opzette in een arbeiderswijk, Edith Cavell, een Britse verpleegster, die net als Gabrielle Petit, een 23-jarige vrouw, voor het vuurpeloton geplaatst werd. Beiden groeiden uit tot nationale heldinnen. Dat vrouwen het niet gemakkelijk hadden blijkt ook uit de verhalen over wachtrijen bij de voedselbedeling, over smokkelaars en – het is van alle tijden – over prostitutie.

De tentoonstelling geeft een overzicht van de uiteenlopende activiteiten van vrouwen: verzetsstrijders, verpleegsters, vluchtelingen, prostituees, liefdadigheidwerkers…

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier