Vredeswegwijzer geopend ter nagedachtenis aan gasaanval

Redactie KW

In Langemark-Poelkapelle staat er voortaan een vredeswegwijzer. Die duidt de sites aan waar na de Eerste Wereldoorlog gas officieel als wapen werd gebruikt.

Na het eerste gebruik van chloorgas op 22 april 1915 bleef het jammer genoeg niet bij die ene keer. Ook de geallieerde troepen gebruikten gas in de verdere strijd gedurende de Eerste Wereldoorlog. En ook na de Eerste Wereldoorlog werd chloorgas jammer genoeg verder gebruikt als dodend en verminkend strijdmiddel.

Om dit blijvend te herdenken plaatste de gemeente Langemark-Poelkapelle een vredeswegwijzer die de sites aanduidt waar na de Eerste Wereldoorlog gas officieel als wapen werd gebruikt tijdens de oorlogsvoering, vertelt toerismefunctionaris Jo Lottegier. “Met deze vredeswegwijzer wil de gemeente dan ook een sterke vredesboodschap uitdrukken.”

Minister Hilde Crevits en secretaris- generaal voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog Paul Breyne tekenden present om deze vredeswegwijzer te openen aan de Duitse militaire begraafplaats van Langemark-Poelkapelle. Kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van de vrije basisschool van Langemark zongen een vredeslied, heemkundige Robert Missinne duidde het geheel.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier