Vondsten van 6.000 jaar oud opgegraven in Kuurne

© BRU
Redactie KW

Vijf boerderijen en waterputten, twee waterpoelen voor het vee en diverse voorwerpen die dateren van 2.000 tot 4.000 jaar voor Christus. Deze vondst deden acht archeologen de afgelopen maanden op een nieuwe verkaveling in aanleg op de grens van Kuurne met Harelbeke.

Sommige van de vondsten zijn zo zeldzaam dat ze zelfs pas voor de eerste keer worden aangetroffen in Vlaanderen. “De vondsten zijn spectaculair en historisch voor Kuurne“, weet burgemeester Francis Benoit. “In 2023 vieren we 900 jaar Kuurne, maar met deze vondsten kunnen we zelfs spreken van 6.000 jaar Kuurne.”

Het gebied waarin de vondsten werden gedaan, strekt zich uit over een oppervlakte van 4 hectare en is amper op 300 meter van de Leie gelegen. “De oudste aangetroffen sporen dateren uit het Neolithicum“, verduidelijkt Floris Beke, hoofdarcheoloog van het project. “In deze periode, die ons 6.000 jaar terug meeneemt in de tijd, ontdekte de mensheid pas de landbouw. Verspreid over het terrein vonden we naast diverse potscherven ook honderden vuurstenen terug, een voorwerp met grote waarde gezien de mens in deze periode vooral aangewezen was op werktuigen uit vuursteen omdat de techniek om metalen voorwerpen te maken nog niet ontwikkeld was.”

Ondergrondse silo’s

Ook uit de Romeinse tijd werden op het terrein diverse vondsten gedaan, waaronder resten van vijf boerderijen, drinkwaterkuilen en drinkpoelen voor dieren. De meest unieke vondst was evenwel een vijftal ondergrondse silo’s die in de Romeinse periode gebruikt werden om graan over langere tijd op te slaan. “Daarnaast vonden de acht archeologen tijdens hun zoektocht op het terrein ook nog tal van andere voorwerpen, waaronder een speer, een ladder in hout, maar ook insecten en takken die goed bewaard zijn gebleven. Alle gevonden voorwerpen werden overgebracht naar het depot van het bedrijf Rubben Willaert in Brugge, waar ze de komende maanden verder zullen worden onderzocht. Op dinsdag 19 december wordt door de archeologen nog voor een laatste keer gezocht op het terrein, waarna de verkavelaars Dumobil NV en Bouw Paul Huyzentruyt terug aan de slag kunnen om op het terrein zo’n 280 woningen op te trekken.

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier