Vijf theaterdecors van de Schouwburg in Kortrijk definitief op de Topstukkenlijst

Redactie KW

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz gaf gunstig advies voor de definitieve opname van 5 van de theaterdecors van Albert Dubosq in de Topstukkenlijst: de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap.

Nergens in Europa zijn nog zoveel oude toneeldecors bewaard als in de Schouwburg Kortrijk: 22 sets of 424 afzonderlijke decorstukken, gemaakt tussen 1913 en 1926. Het is meteen de grootste collectie theaterdecors in Europa. Meestal van de hand van Albert Dubosq. Hij genoot een opleiding bij vier Parijse topdecorateurs, schilderde mee aan belangrijke premières in onder meer de Munt en de Opéra Garnier, maar liet slechts één collectie decors op ware grootte na: in Kortrijk. “Deze erkenning is het resultaat van het jarenlange onderzoek en opbouw van dossiers richting Vlaanderen, met eind 2017 ook de West-Vlaamse erfgoedprijs als gevolg. De toevoeging aan de topstukkenlijst is de kroon op het werk van Kortrijkzaan doctorandus Bruno Forment”, duidt schepen van Onroerend erfgoed Wout Maddens. Op 25 november 2017 kreeg Forment hiervoor de West-Vlaamse Erfgoedprijs in de categorie ‘onderzoek’.

Forment stelde de werken ook te boek in Zwanenzang van een illusie: de historische toneeldecors van de Schouwburg Kortrijk. Het boek bevat tientallen afbeeldingen. “Het boek vormt de neerslag van meer dan zeven jaar onderzoek in binnen- en buitenlandse bibliotheken. Aan de hand van die afbeeldingen leid ik de lezer rond in de wondere wereld van de illusionistische decorschilderkunst“, zegt Bruno Forment. “Dankzij de Kortrijkse decors bezitten we een indrukwekkend staal van eeuwenoude, veelal verloren gegane technieken.”

Vijf theaterdecors van de Schouwburg in Kortrijk definitief op de Topstukkenlijst

Begin oktober verhuizen de decors naar het erfgoeddepot TREZOOR waar ze in ideale omstandigheden kunnen bewaard worden. De volgende stap is om een actieplan op te stellen om de decors stap voor stap in ere te herstellen en te restaureren. Dankzij de opname in de Topstukkenlijst kan tot 80 procent van de restauratiekost gesubsidieerd worden. “Het is uniek dat deze ensembles na 100 jaar nog bewaard zijn dankzij de goede zorgen van het Schouwburg- en stadsarchiefpersoneel. Het zou ook een mooie bekroning zijn wanneer de theaterdecors een rol kunnen spelen bij de viering van 100 jaar Schouwburg in 2020.”

(Peter Van Herzeele/foto’s Beeldbank Kortrijk-Stad Kortrijk)

De 5 stukken die opgenomen zijn: Palais Gothique (1914), Place publique Moyen âge et moderne (1920), Forêt Asiatique (1921), Palais /extérieur / grand temple égyptien (1921) en Place publique Italo-Espanole (1921)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier