VIDEO Indrukwekkende hulde aan Koning Albert I en de Helden van de IJzer

© TV
Redactie KW

In Nieuwpoort werd zaterdagmorgen het Albert I-monument gehuldigd. De vier herdenkingsjaren aan de Eerste Wereldoorlog (2014-2018) zijn voorbij, maar dat veranderde niets aan de klasse van de huldiging. De herdenking vond voor de vierentachtigste keer plaats.

Bezoekers en oud-strijders verzamelden zich rond 10 uur ‘s ochtends voor het Albert I-monument in Nieuwpoort, dat ondertussen meer dan 80 jaar geleden door oud-strijders werd gebouwd. Onder de blakende zon kregen de bezoekers en genodigden een mooie huldiging te zien. Tijdens het eerbetoon werden toespraken gehouden, gedichten voorgelezen en bloemenkransen neergelegd. Tussendoor waren er muzikale intermezzo’s.

Jeugd pleit voor wereldvrede

Niet enkel oud-strijders, bezoekers en sympathisanten waren getuige van de herdenking. Ook de jeugd kwam aan bod. In een toespraak van Kato Desaever, die een ontroerend gedicht voorlas, werd gepleit voor wereldvrede. Burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broecke was aanwezig op de plechtigheid. Het werd een ingetogen eerbetoon aan koning-ridder Albert I en alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam Albert I de moedige beslissing om het Belgische leger niet naar Frankrijk terug te trekken, maar naar Nieuwpoort, Veurne en Diksmuide. Daardoor speelde de IJzer een grote rol in de oorlog.

https://www.youtube.com/watch?v=KC8-tKBm-M4

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier