VIDEO Expo met 600.000 beeldjes opent in De Palingbeek in Ieper

De officiële opening werd afgesloten met het zetten van de laatste beeldjes. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De provincie West-Vlaanderen, vzw Kunst en kunstenaar Koen Vanmechelen openden donderdagnamiddag de expo ‘600.000 beelden – 600.000 namen’ in provinciedomein De Palingbeek.

Vanaf vrijdag 30 maart tot begin november zal het ruime publiek de landartinstallatie van 3 hectare van Koen Vanmechelen met de 600.000 beeldjes in het niemandsland van de frontzone in De Pallingbeek gratis kunnen bezichtigen. “Duizenden vrijwilligers maakten vier jaar lang 600.000 beeldjes in verschillende ateliers over heel Vlaanderen, maar ook in Canada en Engeland“, vertelt Koen Vanmechelen. “Het beeldje is een menselijke figuur die voorover buigt en de ruggengraat laat zien. Het is net die ruggengraat die ieder beeldje individueel maakt. De mensen die de beeldjes maakten, konden met hun duimen die ruggengraat individueel uitwerken zoals zij dat wilden.”

Beeldjes vormen grote wereldkaart

“We hebben twee soorten beeldjes. De beeldjes die door volwassenen zijn gemaakt en anderzijds dezelfde beeldjes maar dan de helft kleiner, die door kinderen werden gemaakt. Alle beeldjes die volwassenen maakten, vormen een grote wereldkaart, maar dan van het oercontinent toen de continenten nog aan elkaar hingen. We hebben vier jaar gewerkt aan de herinnering, Remember Me, omdat die 600.000 beeldjes gelinkt zijn aan de 600.000 gesneuvelden op Vlaamse bodem. Iedereen die een beeldje gemaakt heeft, verbindt zijn naam aan iemand die gesneuveld is”, gaat de kunstenaar verder.

De nieuwe generatie zegt dat oorlog absoluut geen optie meer is

“Centraal in de installatie staat het grote oerei dat op barsten staat en dat is de Coming World, de nieuwe generatie, waarbij we de beeldjes zullen tonen die de kinderen gemaakt hebben en die zullen uitrollen op de huidige wereldkaart. Dus je krijgt een spanningsveld tussen Remember Me en Coming World dat het verlangen weergeeft om de wereld op een spirituele manier te verbinden. De nieuwe generatie zet die verbinding in gang en zegt dat oorlog absoluut geen optie meer is”, klinkt het.

Omvattend kunstwerk

“Als je aankomt, passeer je eerst aan een paviljoen en kun je twee richtingen uit. Ofwel loop je omhoog het bos in, waarbij je grote houten horens passeert waar poëzie uitrolt. Dan kom je uit op een platform waarop je de hele installatie kan overschouwen. De andere piste gaat voorbij het bronzen beeld dat ik gemaakt heb. Dat heet ‘Carried by generations’ en is ook een oerei, weliswaar niet zo groot, maar dat wel breekt en omarmd is in een nest van poten die vanuit het verleden komen. Daar zit een barst in die bedekt is met glas waar alle dogtags komen in te liggen. Dat beeld zal voorgoed blijven staan.”

In een glazen balkvormige sculptuur worden 600.000 gepersonaliseerde dog tags getoond.
In een glazen balkvormige sculptuur worden 600.000 gepersonaliseerde dog tags getoond.© TOGH

“De landartinstallatie zal na 11 november waarschijnlijk verdwijnen. Een deel van het geld van de mensen die het beeldje gemaakt hebben, gaat naar projecten in landen waar kinderen in oorlogs- of fysiek geweld verzeild geraakt zijn. Dat hebben we met succes gedaan in The Future of Hope in Zimbabwe en de Noord-Zuidprojecten van de universiteit. Het is dus een heel omvattend kunstwerk”, aldus Koen Vanmechelen.

Verleden en heden werden concreet met elkaar verbonden

In het infopaviljoen aan het begin van het parcours werd een glazen balkvormige sculptuur gepresenteerd waarin 600.000 gepersonaliseerde dog tags worden getoond. “Voor elk beeldje maakten we ook een dog tag met daarop de naam van een van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog die het In Flanders Fields Museum verzamelde op De Namenlijst”, zegt Jan Moeyaert van vzw Kunst. “Op de dog tag kwam ook telkens de naam van een peter of meter. Zo werden verleden en heden concreet met elkaar verbonden.”

170.000 individuele deelnemers werkten mee aan het maken van de beeldjes.
170.000 individuele deelnemers werkten mee aan het maken van de beeldjes.© TOGH

Een wandeling rond de installatie kan uitgebreid worden met het aansluitende poëzieparcours ‘Ode aan de War Poets’ in de zone The Bluff, waar je ook een mooi uitzicht hebt op de landartinstallatie.

Bijna 4.000 vrijwilligers hielpen mee aan opbouw

Gedeputeerde Guido Decorte van de provincie West-Vlaanderen gaf als uitsmijter nog enkele cijfers mee. “170.000 individuele deelnemers werkten mee aan het maken van de beeldjes: groepen namen deel aan vaste workshops in Ieper en Nieuwpoort, maar ook in 150 mobiele ateliers. Bijna 4.000 vrijwilligers hielpen met de opbouw. Zij dronken samen 1.500 liter soep, aten 400 broden, dronken 600 liter koffie, thee of chocolademelk en sjouwden maar liefst 1,3 miljoen kilo klei“, aldus Guido Decorte.

Het kunstwerk 'Carried by generations' van Koen Vanmechelen.
Het kunstwerk ‘Carried by generations’ van Koen Vanmechelen.© TOGH

De officiële opening werd afgesloten met gedeputeerden Myriam Vanlerberghe en Guido Decorte, Koen Vanmechelen, Jan Moeyaert, Pierre Ruyffelaer (Toerisme Vlaanderen) en Piet Chielens (In Flanders Fields Museum), die de laatste beeldjes mochten zetten.

https://www.youtube.com/watch?v=ojNodkY3iRo