Veel volk op tweede bezoekdag archeologische opgraving De Meersen in Ieper

Redactie KW

In Ieper daagden zaterdag tientallen geïnteresseerden op voor de tweede bezoekersdag aan de site De Meersen. Daar werden al meer dan 1.000 skeletten gevonden in een middeleeuwse begraafplaats. “Het is jammer dat er van de opgravingen niets meer te zien zal zijn”, klinkt het bij een bezoeker. Er komt een woonproject op de locatie.

In het hart van de Ieperse binnenstad gingen vorig jaar enkele gebouwen tegen de vlakte om er plaats te maken voor het nieuwe wooncomplex De Meersen. Voor de bouwwerken beginnen, wordt een uitvoerig archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dat bracht al een schat van info op. “We gaan de geschiedenis van Ieper moeten herschrijven”, klinkt het.

Bij de opgraving aan de oude Sint-Niklaaskerk werden meer dan 1.000 skeletten opgegraven. “Alles is goed bewaard gebleven en we hopen tot zeer goede dateringen te kunnen komen van de begravingen”, zegt archeologe Michelle Arnouts. “Deze dateringen zorgen voor een goede kijk op de evolutie van de leefgewoonten van de Ieperse bevolking. Enkele kisten werden in zijn geheel bewaard om ze later te kunnen tentoonstellen.”

Uitzonderlijk

Momenteel gaat ook de opgraving van de abdij Sint-Jan-Ten-Berghe zijn laatste fase in. “Van de gebouwen van de abdijhoeve werden geen sporen teruggevonden, maar de lange uitloper van het noordelijk abdijgebouw naar het oosten is aangetroffen.” Tenslotte legden archeologen resten van woningen van een middeleeuwse parochie bloot. “We hebben een brede gracht die in de eerste fase werd ontdekt, verder opgegraven. In die gracht werden heel wat middeleeuwse voorwerpen gevonden.”

Zaterdag kwamen tientallen mensen een kijkje nemen naar de opgravingen. “Het is wel jammer dat er hier op deze plaats niets meer zal te zien zijn van de mooie ontdekkingen”, aldus een bezoeker. “Misschien moest men daar toch aan hebben gedacht bij de opstart van het project. Wat er hier gevonden werd, is toch heel uitzonderlijk.”

Begin september worden de archeologische werken afgerond. Alles wordt dan in een inventaris gegoten. Enkele voorwerpen belanden wellicht in musea.

(CMW/ foto en video CMW)

https://www.youtube.com/watch?v=RhspPRBB6-s

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier