Veel prominenten voor herdenkingsplechtigheid in Stuivekenskerke

Op de voorste rij herkennen we van links naar rechts Madame Mert, eerste adviseur van de Franse ambassade, luitenant-kolonel Onraet, burgemeester Lies Laridon en Vlaams minister Bart Tommelein. © ACK
Redactie KW

De vzw Koninklijke Vereniging der Vrienden van het Onze-Lieve-Vrouwhoekje organiseerde woensdag de jaarlijkse nationale plechtigheid aan het Onze-Lieve-Vrouwehoekje in Oud-Stuivekenskerke.

De plechtigheid sluit aan bij de herdenkingen in het kader van 1914-1918. Tijdens de plechtigheid werden alle gesneuvelden die vielen tijdens de Slag aan de IJzer tot en met de gesneuvelden van de verwoede gevechten op de beide Grote Wachten van Reigersvliet en Oud-Stuivekenskerke in 1918 herdacht.

Heel wat vaderlandslievende verenigingen waren aanwezig, net als tal van prominenten, onder wie Vlaams minister Bart Tommelein, Madame Mert – eerste adviseur van de Franse ambassade, luitenant-kolonel Onraet, commissaris-generaal van de herdenkingen en eregouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne, burgemeester Lies Laridon en E.H. deken Wilfried Jonckheere. Hij ging voor in het bezinningsmoment.

Vierdaagse van de IJzer

Woensdag startte en stopte ook de Vierdaagse van de IJzer in Diksmuide en passeerden langs het Onze-Lieve-Vrouwehoekje heel wat wandelaars. Ze hielden halt om even in de kapel binnen te gaan, even de uitleg te lezen en een stuk of de hele ceremonie mee te volgen. Nadat alle prominenten het gulden boek hadden getekend, werd door commandant Etienne Moons, voorzitter van de vereniging, een toespraak gehouden. Daarna volgde een evocatieve tekst met bezinningsmoment door E.H. deken Wilfried Jonckheere. Er werd ook een collecte gehouden ter behoud en onderhoud van de kapel. Na de bloemenhulde door de prominenten, autoriteiten en vaderlandslievende verenigingen werd de Last Post en het Belgisch volkslied gespeeld en kregen de vaandeldragers souvenirs uitgereikt.

(Video ACK)

https://www.youtube.com/watch?v=G_Yb06wubJw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier