Twee grafzerken gevonden in Sint-Annakerk op Stene, waaronder één van een ridder

Schepen Kurt Claeys en archeoloog Tomas Bradt bij de grafzerk in kwestie. © GLO
Redactie KW

Tijdens renovatiewerken aan de Sint-Annakerk in Stene werd een unieke archeologische ontdekking gedaan. Twee grafzerken die dateren van circa 1320 werden er blootgelegd. Een eerste zerk is die van een ridder. De vondsten zijn geschiedkundig bijzonder waardevol.

De ridder in kwestie is waarschijnlijk een afstammeling van de familie Metteneye, een familie die een belangrijke politieke en economische rol speelde in Vlaanderen. Op het graf is een ridder in maliënkolder te zien. Ook het familieschild is zichtbaar. De tweede zerk is een van een onbekende vrouw met twee kinderen, maar dat graf is jammer genoeg ewaar beschadigd.

Ondanks de beschadiging is dit een unieke vondst“, klinkt het bij bevoegd schepen Kurt Claeys (Open VLD). “De geschiedenis van de kerk vertoont nog leemtes en deze vondst zou de puzzelstukjes in elkaar kunnen laten vallen.”

De beschadigde grafzerk is verplaatst naar een technische ruimte waar er weinig passage is. De andere grafzerk zal worden in ere hersteld, onderzocht en bewaard in de kerk.

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier