Toch weer mogelijkheden voor paviljoen Guynemer in Langemark-Poelkapelle

Redactie KW

Een private partner moet een Guynemerpaviljoen in de nabijheid van de ooievaar mogelijk maken. De gemeente wil zich tot maximum 380.000 euro engageren.

N-VA prees Geert Bourgeois tijdens de gemeenteraad de hemel in omdat hij als minister van toerisme ultiem de nodige subsidies wil vrijgegeven. “Laat dit project niet verknallen”, liet Dominiek Cool noteren. SP.A vroeg zich af waar de burgemeester al dat geld zal blijven halen om de totaliteit van het project te bekostigen. “Daarnaast is er het sociaal huis, de kerken, de dorpskernvernieuwing, het rusthuis en dat allemaal zonder de belastingen te verhogen. Waarom is dat dossier terug gereanimeerd, nadat een studie in 2012 uitwees dat het toeristisch- en financieel onhaalbaar was”, vroeg Luc Maddelein zich af.

Private partner

“Er zijn nu signalen dat een private partner wil investeren en de uitbating op zich wil nemen. Ik vermoed dat het moet lukken. Meer kan ik niet zeggen in het kader van de oproep tot een PPS”, antwoordde burgemeester Wyffels (CD&V). Gewezen schepen van toerisme Lieven Vanbelleghem (CD&V) gaf lucht aan zijn verbittering. “We hadden met een groep vrijwilligers een mooi project op poten gezet in een serre. Dat werd afgeschoten. Het moest grootser en ruimer. Ik vind het jammer dat het zo lang moest duren, maar blij dat de toezeggingen er nu toch komen.”

In het paviljoen zou centraal de vlieger van Guynemer komen. Georges Guynemer is de bekendste Franse vliegenier die in WOI 53 vliegtuigen neerhaalde met zijn escadron van de ooievaar. Hij werd boven Poelkapelle neergehaald, maar nooit teruggevonden.

Jean-Marie Callewaert (SP.A) stelt voor om de vlieger in de kerk te plaatsen.

(pco)