Tielt houdt pakkend eerbetoon voor 75ste verjaardag bevrijding

Een 90-tal soldaten bracht onder meer een eregroet aan de Shermantank. © TVW
Redactie KW

Tijdens een unieke herdenkingsceremonie werd donderdagnamiddag in Tielt hulde gebracht aan de Eerste Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek, die de stad 75 jaar geleden bevrijdde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De 11de Lubuska Gepantserde Cavalerie Divisie uit Zagan, de opvolger van de Eerste Poolse Pantserdivisie, streek neer in de Europastad om hulde te brengen aan haar militaire voorvader.

Een 90-tal soldaten bracht onder meer een eregroet aan de Shermantank. Ook de Poolse ambassadeur in België was erbij en zorgde, net als burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V), voor een beklijvende speech. “Woorden schieten tekort om uit te drukken hoe dankbaar Tielt jullie, Polen, wel is. Jullie hebben ons al die jaren geleden onze vrijheid en dus onze toekomst teruggegeven.”

Ook hulde aan Stanislaspoort

De burgemeester somde ook alle namen op van de acht Polen die op het militair ereperk van de stedelijke begraafplaats hun laatste rustplaats kregen. De soldaten losten ook enkele luchtschoten als eerbetoon en er werden bloemen neergelegd.

Van de Shermantank ging het naar de Stanislaspoort en de begraafplaats voor huldemomenten. Het Pools bezoek, dat de vele tientallen toeschouwers van kop tot teen beroerde, werd omstreeks 17 uur afgesloten met een concert van het militair orkest op de Markt.

(TVW)

Tielt houdt pakkend eerbetoon voor 75ste verjaardag bevrijding
© TVW

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier