Tielt blijft Poolse bevrijder eren met Liberation Ride, Pools dorp en vliegshow

We herkennen v.l.n.r. Dirk Verbeke, Dominika Szulc (Pools Bureau voor Toerisme), Joanna Doberszyc-Toulsaly (Pools ambtenaar), Artur Orzechowski (ambassadeur), Luc Vannieuwenhuyze, Vincent Byttebier, Joris Vande Vyvere, Céline D'Hulst en Hendrik Vandenbruwane. © WME
Redactie KW

Op zaterdag 14 september vindt met de organisatie van de Liberation Ride in Tielt de apotheose plaats van de herdenkingsactiviteiten rond 75 jaar bevrijding. Je kunt letterlijk fietsen in het spoor van de bevrijding en het grote publiek is welkom in een heus Pools dorp op het Generaal Maczekplein.

De Poolse Ambassade van België in Brussel, het Pools Informatiebureau voor Toerisme, de Vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België en Stad Tielt slaan de handen in elkaar voor een onvergetelijke dag. Om 9 en 10 uur vertrekken er twee begeleide groepsritten. De eerste bedraagt 120 kilometer en gaat richting Poperinge. De tweede van 80 kilometer passeert langs Adegem. Naar verluidt zijn burgemeester Luc Vannieuwenhuyze en gouverneur Carl Decaluwé zich aan het klaarstomen om mee te fietsen.

Deelname kost 30 euro en inschrijven doe je via www.grinta.be/liberationride. Deelnemers ontvangen een goodiebag met leuke gadgets en bij aankomst genieten ze van een Poolse maaltijd. Ze maken ook kans om een reis naar Polen te winnen. Die prijzen worden uitgereikt om 14.30 uur.

Ook voor gezinnen

Ook gezinnen worden niet vergeten. Zij kunnen tussen 10 en 13 uur deelnemen aan fietstochten van 20 of 40 kilometer richting Aalter en Ruiselede. Deelname is gratis en er hoeft niet vooraf te worden ingeschreven. Wel vallen er ook hier leuke prijzen te winnen als je je voor vertrek registreert. Op diverse stopplaatsen kan je meedingen naar waardevolle prijzen: een fiets, fietskar en een tweetal korte trips naar Polen.

Tussen 12 en 17 uur is iedereen welkom in een heus Pools dorp op een meer dan symbolische locatie: het Generaal Maczekplein, genoemd naar de man die 75 jaar geleden de Europastad met zijn troepen van de Tweede Wereldoorlog bevrijdde.

Zelfs vliegshow

Er wacht heel wat kinderanimatie, optredens van Poolse muziekgroepen, een demonstratie fietsacrobatie van Krzysztof Herba en zelfs een vliegtuigshow (om 14.20 uur). Om 13 uur vindt een officiële herdenkingsceremonie plaats aan de Shermantank, waar behalve de Tieltse burgemeester ook de Poolse ambassadeur van België en gouverneur Decaluwé het woord zullen nemen. Aansluitend is er een bloemenhulde en optocht richting Stanislaspoort en het militair ereperk.

Ook de rondreizende tentoonstelling ‘Gepantserde Vleugels’ is in dat weekend nog te bezichtigen in de Europahal en op zondagen 8 en 15 september van 10 tot 12 uur kan je nog gratis deelnemen aan de begeleide stadswandeling ‘In de voetsporen van Generaal Maczek’.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier