‘The Legacy’ is nieuwe toeristische fietsroute in en rond Zonnebeke

Redactie KW

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de ‘Groote Oorlog’ ontwikkelt Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten een tiental nieuwe toeristische fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. The Legacy opent de reeks en is voorgesteld in Zonnebeke.

De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren van een landschap dat bepalend was voor de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze monumenten, begraafplaatsen en musea die aan de verschrikkelijke oorlogstijd herinneren.

“De fietsroutes 14-18 Westtoer worden opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval het erfgoed van de Slag van Passendale in 1917”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. “Alle routes zorgen voor een historisch en inhoudelijk verhaal rond de Eerste Wereldoorlog. De routes stimuleren tevens een goede geografische spreiding van het WOI-toerisme in de Westhoek.”

The Legacy

Het 37 kilometer lange traject van ‘The Legacy’ laat de bezoeker kennis maken met het monumentale erfgoed van de Slag van Passendale. De route start aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en doet verder een twintigtal sites aan, waaronder Polygoonbos, het Canadees Gedenkteken Crest Farm en Tyne Cot Cemetery om opnieuw in Zonnebeke te eindigen.

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer wil, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, in de loop van de volgende drie jaar, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes vernieuwen en uitbreiden. De fietsroutes moeten een goede mix bieden tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn.

De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl. Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan 2 euro per stuk en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij MMP 1917, Westtoer en Tolhuis en op de respectievelijke sites.

De route ‘The Legacy’ is een initiatief van de gemeente Zonnebeke en Westtoer.