Tankdoop voor tankfreaks in Sint-Juliaan

Op de foto zien we een deel van het Poelkapelse tankteam bij de start van dit tankweekend met v.l.n.r.: gemeenteraadslid Laurent Hoornaert, tankideeënman Johan Vanbeselaere, ontwerptekenaar Dirk Vinck, Geert Samyn en Stijn Butaeye. © RB
Redactie KW

Op de ‘Kapelhoeve’ ook genaamd de ‘Pondfarm’ creëerde het Poelkapelse tankcomité tijdens het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 november taferelen uit de Eerste Wereldoorlog. Met de herdenking van de wapenstilstand wilde men de Poelkapelse tank, van ideeënman Johan Vanbeselare, in beweging zetten. 150 tankliefhebbers schreven zich vooraf in voor een ritje met de ‘DAMON II’ een replica van de ‘MARK IV’ op de ‘Pondfarmhoeve’ en er kwamen nog altijd liefhebbers bij.

In het weekend voor 11 november (zaterdag 9 en zondag 10 november) – telkens tussen 9.30 uur en 17 uur krijgen de tankfreaks de kans om hun droom waar te maken en van heinde en verre daagden ze op. ‘De Kapelhoeve’ verwijst naar het kapelletje dat aan de ingang van de dreef staat en de ‘Pondfarm’ heeft als symbolen een obus met de kop eraf die aan de voet van het kapelletje ligt in de Roeselarestraat 7 in St. Juliaan waar op zaterdag 9 en zondag 10 november hun tankdagen plaatsvinden.

Toen we voor de start arriveerden tekenden al mensen uit Valkenswaard (NL) en St. Truiden present. En of er beeldjes werden geknald. Iedereen gewapend met fotoapparaat, gsm of camera wilde poseren en beeldjes knallen van deze replica. Daarnaast nam iedereen praktisch de kans om van deze unieke gelegenheid gebruik te maken om zelf er erbij te poseren.

Eind augustus was dezelfde tank nog blikvanger op een groot Brits event ‘The Great Dorset Steam Fair’ (https://www.gdsf.co.uk) waar deze 5 dagen rondtoerde en meer dan 600 mensen leuke momenten bezorgde met een ‘tank ride’; én duizenden verwonderde toeschouwers genoten ervan. Na Groot-Brittannië wordt dit nu overgedaan op eigen bodem en krijgt iedereen de kans om deze unieke ervaring te beleven. Iedereen is welkom om er mee te rijden, een blik te werpen op dit mooie exemplaar of iets te nuttigen aan de drankstand van Fanny.

Belangrijke toeristische trekpleister

Het verhaal van de bouw van de Tankbouw startte in 2004 toen een tankwerkgroep, onder leiding van ideeënman en initiatiefnemer Johan Vanbeselaere, besliste om Poelkapelle terug een tank te bezorgen. Men wilde de kapotte Britse Mark IV-tank, die ooit op het Poelkapelse marktplein stond, opnieuw doen herrijzen. Samen met het Guynemermonument werd de tank een belangrijke toeristische trekpleister. Ondertussen is men 15 jaar druk in de weer om dit prachtexemplaar te vervolmaken. De opbrengst van de ritjes dient om de tank te financieren. De gehele tank werd tot op heden gerealiseerd met vrijwillige steun en donaties van particulieren en bedrijven. Weet ook dat dit vehikel 25 ton weegt en voorbewogen wordt met een motor van 221 PK en twee versnellingen.

Info: De tankritjes vinden plaats op hoeve Pondfarm, Roeselarestraat 7 te 8920 Langemark-Poelkapelle. Men heeft ruimte voor een 400-tal personen over deze 2 dagen. Per rit kunnen maximaal 10 personen meerijden. Voor meer info: Stijn Butaye: +32 495 13 21 95; Johan Vanbeselaere: +32 468 35 10 78; www.tankpoelcapelle.be.

Neem ook een kijkje op: www.facebook.com/YpresSalientTanks.

(RB)