Stoeten Ostendenaere stelt voorwaarden voor afstaan hand aan AfricaMuseum

Piet Wittevrongel bij een kopie van de hand en oorspronkelijk infobord bij het monument. Ook te zien op canvas.be/canvas-curiosa/de-afgehakte-handen-van-leopold-II. © ML
Redactie KW

Volgens Piet Wittevrongel, woordvoerder van de Stoeten Ostendenoare, toont het pas geopende AfricaMuseum in Tervuren interesse voor de afgezaagde hand van een zwarte op het Leopold II-monument aan de Drie Gapers in Oostende.

Met de recente opening van het AfricaMuseum en de Canvasreeks Kinderen van de kolonie blijkt die hand opeens misschien wel van een grote symboolwaarde binnen het activisme tegenover ons koloniale verleden. 15 jaar geleden zaagde de Stoeten Ostendenoare de linkerhand van de Congolese slaaf af die deelt uitmaakt van het Leopold II-monument op de zeedijk.

Misdaden van de kolonie

“We zijn er bijzonder trots op dat binnen de entourage van de directie van het AfricaMuseum een aantal medewerkers de Stoeten Ostendenoare erkennen als de eerste groep die via acties de aandacht vestigde op de misdaden van Leopold II en het latere koloniale bestuur. Een conservator van het museum heeft ons interesse voor de afgezaagde hand laten blijken. Professor Karel Arnaut en Lucas Catherine willen de hand graag in het museum hebben in maart voor een workshop over dekolonisering,” aldus Wittevrongel.

Voorwaarden

“Maar we stellen strikte voorwaarden: eerst moet de koninklijke familie haar excuses aanbieden over de wandaden van (over)overgrootoom Leopold II in Congo, we eisen ook dat het ruiterstandbeeld plaats maakt voor het bronzen vrouwenbeeld onderaan het monument dat dan als een soort vrijheidsbeeld boven de zeedijk zou tronen en we willen ook dat de tand van Lumumba die het gerecht in haar bezit heeft wordt teruggeschonken aan zijn familie. Dan pas willen we overwegen de hand als relict aan het museum af te staan. Zo niet rest er de vroeger gemaakte afspraak dat de eerste van ons die overlijdt de hand in zijn kist meekrijgt.” Guido Gryseels directeur van het AfricaMuseum ontkent dat het museum zelf geïnteresseerd zou zijn in bewuste zwarte hand.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier