Stad Ieper gelast Thuyndagfoor af en verhuist wekelijkse markt opnieuw

Het aantal bezoekers voor de Last Post wordt beperkt tot 190 personen. © belga
Xavier Coppens

Ook in Ieper worden strengere maatregelen aangekondigd. Zo kan de de Last Post om 20 uur enkel nog bijgewoond worden door 190 personen.

“Op vandaag is de situatie in Ieper nog onder controle, ook ons ziekenhuis is nog coronavrij, maar het stadsbestuur wil ten alle koste vermijden dat de tweede golf ook onze stad hard zou treffen”, reageert burgemeester Emmily Talpe.

“Dat betekent onder meer dat alle nog geplande kermissen en rommelmarkten tot eind augustus worden afgelast én dat we strenger toezien op de voorschriften van evenementen of de zaterdagmarkt die wel nog kunnen doorgaan. Het spreekt voor zich dat we dagelijks evalueren en ook verder bijsturen wanneer dit kan of noodzakelijk zou worden.”

De stad gelast ook de Thuyndagfoor af op de Grote Markt en het Hap foodtruckfestival op het Hamiltonplein.

“De zaterdagmarkt zal vanaf 1 augustus tijdelijk aan de Leopold III-laan plaatsvinden. Op die locatie kunnen de richtlijnen beter nageleefd en gecontroleerd worden onder meer wat betreft het respecteren van de looprichtingen”, gaat de burgemeester verder.

Stippen onder de Menenpoort

Met de Last Post Association, de dienst Toerisme, de technische dienst en de politie werd afgesproken om vanaf 29 juli enkel nog publiek toe te laten onder de Menenpoort voor het bijwonen van de dagelijkse Last Post. Maximaal 190 bezoekers kunnen voortaan de plechtigheid bijwonen. Er werden stippen aangebracht op de grond zodat de anderhalve meter gegarandeerd is. Rond de Menenpoort wordt een perimeter voorzien waarin geen publiek toegelaten is.

Andere evenementen kunnen voorlopig wel nog doorgaan op voorwaarde dat deze volledig corona-veilig worden georganiseerd en ze afgestemd zijn op het eerdere besluit van de burgemeester wat betreft evenementen. Hier geldt de verplichting tot het dragen van een mondmasker zoals dit op vandaag ook in de horeca geldt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier