Stad Amsterdam meert aan in Zeebrugge

Redactie KW

Vrijdag morgen liep in de haven van Zeebrugge de Nederlandse driemaster binnen.

Tot 5 augustus zal dit prachtige zeilschip vier keer de haven van Zeebrugge aanlopen.

Op de waterlijn is het zeilschip is 66,56 meter lang en 10,59 meter breed. De LOA (Length Over All), dus inclusief de boegspriet, bedraagt echter 76 meter. Het vaartuig heeft een tonnenmaat van 723 ton. De maximale diepgang van het drie mast volschip bedraagt 4,85 meter.

De hoogste mast steekt 46,5 meter boven het wateroppervlak uit. Alle zeilen samen, in totaal 31 stuks, hebben een oppervlakte van 2.200 m² en geven het schip een maximale snelheid van 17 knopen, 31,48 km/u.

Het stalen schip werd tussen 1997 en 2000 gebouwd op de Damen Oranjewerf in Amsterdam naar een ontwerp van Gerard Dijkstra & Partners, Naval Architects and Marine Engineers NBJA, Amsterdam. Het interieur van het schip werd prachtig afgewerkt met veel warm houtwerk en koper. De longroom (met ruime bar én bibliotheek) en het ronde trappenhuis met sierlijke spijlen, trekken vooral de aandacht.

De ‘Stad Amsterdam’ werd gebouwd als een replica van een negentiende eeuwse klipper. Toen waren het de ‘werkpaarden’ van de oceaan die vanuit verre landen thee en graan naar Europa brachten.

De ‘Stad Amsterdam’ telt 20 vaste bemanningsleden, ervaren zeelieden en jonge zeelieden in opleiding, afkomstig uit soms wel tien verschillende landen. Alle functies aan boord zijn dubbel bezet. Het schip heeft moderne accommodatie aan boord voor 55 passagiers.

Bij de aanlopen aan Zeebrugge treedt Minne Port Agencies uit Brugge op als plaatselijk scheepsagent voor dit unieke schip.

(FN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier