Sporen uit Romeinse periode gevonden in de Wervikstraat in Geluwe

Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd door een team archeologen van BAAC Vlaanderen, uit Gent. De site situeert zich vlak naast het derde terrein van SK Geluwe. © gf
Redactie KW

Het archeologische onderzoek op het terrein aan de Wervikstraat in Geluwe waar het gemeenschapscentrum komt, bracht erg bijzondere vondsten uit verschillende periodes aan het licht. Uit de Romeinse periode werden verschillende sporen van gebouwen en crematiegraven gevonden. Er zijn ook stoffelijke resten van zes Britse militairen aangetroffen. De kostprijs bedroeg 122.234,20 euro.

Het archeologische onderzoek duurde verschillende weken en ondertussen zijn de resultaten bekend. Het Romeinse verleden van Wervik is alom bekend, maar nu hebben er blijkbaar ook Romeinen in Geluwe gewoond. De crematiegraven blijken bijzonder rijk aan informatie te zijn. Archeologen troffen onder meer glas en aardewerk aan. “Hoe die vondsten in verband staan met het al bekende rijke Romeinse verleden van Wervik zal blijken uit een latere studie”, aldus schepen van Cultuur en Erfgoed Bart Pynket (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project).

“De opgraving bracht ook enkele loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog aan het licht, wat op zich niet zo vreemd is voor deze streek. De Duitse bezetter was hier van midden oktober 1914 tot midden oktober 1918, toen het Britse leger Geluwe en Wervik kwam bevrijden. De herinnering aan de oorlog werd zeer concreet door het aantreffen van de stoffelijke resten van Britse militairen.”

Ontmijningsdienst

Na grondig onderzoek worden zij met volledige militaire eer op een begraafplaats van de ‘Commonwealth War Graves Commission’ begraven. Meer dan een eeuw na hun dood, zullen deze militairen hun laatste rustplaats vinden bij hun kameraden, onder een grafsteen met hun naam, of, indien identificatie van de soldaten niet mogelijk zou blijken, onder een grafsteen met de inscriptie ‘Known Unto God’.

Een team archeologen van BAAC Vlaanderen uit Gent voerde het archeologische onderzoek uit. De ontmijningsdienst DOVO moest meermaals ter plaatse komen om munitie op te halen.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier