“Spaans tolhuisje krijgt nieuwe bestemming”

Redactie KW

Het gezin Joke Debever-Peter Velle kocht recent het 40 m² groot Spaans tolhuisje langs de vaart aan Plassendale. Vorige week ging een archeologenteam er aan de slag en vond in de tuin restanten van het Fort van Plassendale.

Het fort was jarenlang een strategisch punt dat in de 17de en 18de eeuw fel bevochten werd door Engelse, Franse, Hongaarse, Nederlandse en Spaanse soldaten. Het Spaans tolhuisje, nu eigendom van Joke Debever en Peter Velle, was ooit de toegangspoort tot het fort waar de oude sluis van Plassendale werd bewaakt.

“In de schaarse perioden van vrede fungeerde het huisje ook als plek waar tol geheven werd op schepen die goederen als tabak, brandewijn, vis en boter vervoerden”, vertelt Peter Velle. “Vandaar de naam tolhuis.”

Beschermd

Joke en Peter, ouders van Flor, Merel en Roos, kochten het Spaans tolhuisje van de familie Soete. Het werd in 1997 beschermd en stond sedert het overlijden van de laatste bewoner, Albert Meysman, leeg. “We hebben in het huisje een stuk van een kalender gevonden die afgetekend was tot 28 maart 2002. Waarschijnlijk is Albert toen gestorven”, denkt Joke Debever.

Sedert enkele weken zijn Joke en Peter aan de slag in de tuin van het tolhuisje. “Die was helemaal overgroeid. Intussen hebben we alle struiken gekapt. Door de bekende geschiedenis van het terrein vond ik het belangrijk om hier wat opgravingen te laten doen. Een archeologenteam van de VUB ging onder leiding van Pieter Deckers en Clémence Marechal drie dagen aan de slag. De vondsten zijn niet min: naast schervenmateriaal legden ze de grondvesten van het kruitmagazijn, een 18de eeuwse ingemetste ijzeren kookpot en een waterput bloot.

Ivan Ingelbrecht, metaaldetector, vond een 17de eeuwse handgranaat, nog gevuld met kruit en voorzien van houten stop met lont”, is Peter Velle gelukkig met wat gevonden werd.

Toekomst

Het Spaans tolhuisje en de tuin staan nu een mooie toekomst te wachten.

“De vondsten zijn niet min: onder meer het kruitmagazijn werd blootgelegd”

Het gezin Velle zal het, met hulp van vrienden, met veel geduld restaureren. “Het wordt een rustpunt voor fietsers, wandelaars, schippers, avonturiers. Zeg maar een fietscafé. De restauratie start eind dit jaar en zal duren tot halfweg 2019. Hopelijk kunnen we volgende zomer al de tuin en het terras in gebruik nemen”, legt Peter nog uit. “Een rustpunt aan het water en op de plek waar ooit veel kanongebulder te horen was en waar nu in de zomermaanden dagelijks 800 tot 1.000 fietsers passeren.”

Tijdens Open Monumentendag, zondag 10 september, gooit het tolhuisje van 10 tot 16 uur al een eerste keren ramen en deuren open. “Iedereen is welkom om zich te verdiepen in de geschiedenis van dit stukje Oudenburg. En hopelijk komen er dan nog meer verhalen boven”, besluiten Joke en Peter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier