Sint-Rochuskerk krijgt 76 jaar na de bevrijding herdenkingsmonument

Vlnr initiatiefnemers Piet Wittevrongel en Marc Vanhecke (die de vredesduif creëerde) met Luc Baert van de Sint-Rochuskerk. © (Foto WK)
Redactie KW

Maandagvoormiddag werd in de Sint-Rochuskerk een herdenkingsmonument ingehuldigd dat stilstaat bij de bevrijding van Blankenberge na WOII. Die verjaardag wordt elk jaar gevierd op 9 september.

Blankenberge werd op 9 september 1944 bevrijd door het Canadese regiment de 12de Manitoba Dragoons. Zaterdag wordt die gebeurtenis door het stadsbestuur herdacht met een bloemenhulde aan het oorlogsmonument op het Manitobaplein. Op het monument dat maandag onthuld werd in de Sint-Rochuskerk, prijken de namen van alle slachtoffers die op Blankenbergs grondgebied sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De namen werden verkregen in samenwerking met de stadsarchivaris Pieter Deschoolmeester. Het monument roept ook op tot verzoening: de vredesduif op de sokkel is van de hand van kunstenaar Marc Vanhecke. Het werk kreeg een voorlopig plekje in de Sint-Rochuskerk. “We zouden het graag schenken aan de stad”, zegt initiatiefnemer Piet Wittevrongel.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier