Sint-Michiels herdenkt Operatie Ramrod

Elk jaar wordt een herdenking gehouden aan het monument op het Gemeenteplein in Sint-Michiels. © GF
Redactie KW

Het is maandag precies 74 jaar geleden dat er 40 doden en 38 zwaargewonden vielen tijdens Operatie Ramrod 934 in Sint-Michiels.

Onder de doden en zwaargewonden waren ook heel wat plaatselijke bewoners. De oorlog liep op zijn einde en velen hadden gehoord van een bombardement die middag in Sint-Michiels, waarna ze gingen kijken.

De Britse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen deden echter nog een tweede aanval op Kasteel Ter Linden waar het Duitse leger zijn Marinehauptstelle had en alle bewegingen op zee nauwlettend in het oog werden gehouden. De bevrijding zou zonder het bombardement nooit mogelijk geweest zijn, want zes dagen later kwamen de geallieerden aan aan de kust van Normandië. Ze hadden een bijzonder technische uitrusting waarmee ze alle scheepvaart konden volgen en hun schepen meteen konden inzetten vanuit Zeebrugge.

De ravage na beide bombardementen was enorm groot, waarbij alle technische installaties uitgeschakeld waren. Elk jaar wordt een herdenking gehouden aan het monument op het Gemeenteplein in Sint-Michiels, waar bloemen neergelegd worden door vertegenwoordigers van de VS, Groot-Brittannië en ons land.

(SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier