Schotten leggen bloemenkrans neer aan oorlogsmonument in Sint-Eloois-Vijve

Schepen Joost Kerkhove en NSB secretaris Sylvère Deprez verwelkomden Derrek Allan en Jim Coltman. © IVD
Redactie KW

Donderdagavond kwamen Derrek Allan en Jim Coltman, de secretaris van de vereniging van de oud-strijders van de 4th Batallion King’s Owen Scottisch Borderers bloemen neer leggen aan het oorlogsstandbeeld in de Koekoekstraat.

Sint-Eloois-Vijve werd bevrijd in september 1944 en de Schotse soldaten verbleven in oktober 1944 ongeveer een week bij Vijfse gastgezinnen. Daarna reisden ze af naar de Westerschelde waar ze mee streden bij de bevrijding van Zeeland in de Slag om de Schelde. In Vlissingen wordt er regelmatig een herdenking gehouden met een ceremonie op Uncle Beach. Voor de Schotse oud-strijders bij die gelegenheden richting Zeeland trokken, kwamen ze vooraf al een vijftal keren de families van gastgezinnen van 1944 in Vijve opzoeken. Zo ontstond er een vriendschapsband.

Vier keer ging het Comité van Schotse Vrienden samen met de oud-strijders uit Sint-Eloois-Vijve op tegenbezoek en daar werden ze heel hartelijk ontvangen. Jim Coltman en Derrek Allan worden morgen in Vlissingen verwacht voor de opening van een museum en ook dit keer hielden zijn eraan om eerst nog een bezoek te brengen aan het oorlogsmonument en daar een krans neer te leggen.

(IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier