REPORTAGE Guldensporencollege Plein blikt terug op eigen oorlogsverleden

Redactie KW

Op 23 en 24 mei organiseert Guldensporencollege campus Plein, in samenwerking met brood- en eethuis De Trog, een tentoonstelling rond de impact van de Eerste Wereldoorlog op de school en rond het Plein in Kortrijk.

Met de tentoonstelling wordt de focus gelegd op wat er op het Plein en in de schoolgebouwen gebeurd is tijdens die oorlog. De Duitse overheid transformeerde een deel van het gebouw tot ziekenboeg. Een kopie van deze opvordering is zelfs te lezen. Je huivert als je leest dat de zusters schreven “We zagen onze kinderen verdwijnen. Hier mocht geen les meer gegeven worden… een droom aan diggelen…” Je vindt er terug waar er dan les gegeven werd, in de volksmond ‘le petit fort’ genoemd.

92 witte doeken

Het eerste wat onmiddellijk in het oog springt, zijn de 92 witte doeken in de binnentuin van de school, die symbool staan, of beter ‘liggen’ voor de 92 slachtoffers van de gifgasaanval in Avelgem, die overleden zijn in het hospitaal.

De tentoonstelling is gebaseerd op het dagboek van de in het Fort overgebleven zusters, die geschiedenisleerkracht Steven Vanlersberghe kon bemachtigen bij de Zusters van Liefde in Gent.

Doorheen de tentoonstelling kom je in contact met persoonlijke verhalen, ondersteund met authentieke documenten en dagboekfragmenten. Je ziet er soldaten, gewonden, verzorgers, gasmaskers, en voelt je als het ware in de tijd van toen.

Je vindt er foto’s terug van hoe het Fort – le pensionnat notre-dame des Anges, Courtrai – er in de oorlogstijd uit zag. Opvallend is dat de binnentuin, de kapel, het brugje in de tuin, nog altijd heel herkenbaar gebleven zijn.

Museum en re-enactment

De volledige kloostergang is ingericht als museumruimte met infopanelen en alles wat er bij die tijd past. Ook De Menenpoort en veel poppies ontbreken niet. In het begin van de tentoonstelling wordt het ontstaan van de oorlog geschetst. Je maakt kennis met Gavrilo Princip. Je wordt geconfronteerd met het verschrikkelijke nieuws over de executie van zusters, over biologische oorlogsvoering en over het opblazen van bruggen over de Leie.

In de voortuin van de school komt een re-enactment groep het hospitaalwezen tonen.

Er werd geen enkele moeite gespaard om bronnen te raadplegen het Koninklijk Museum van het leger en van krijgsgeschiedenis in Brussel en het Imperial War Museum in Londen.

Ook bij de familie van Paul Cadbury, iemand van de Quakers die zich in het hospitaal kwam engageren, en aan wie een stukje van de tentoonstelling ook gewijd is, werd informatie opgevraagd. “Cadbury was één van de stichters van Cadbury Schweppes”, licht Steven toe.

Praktisch

De gratis tentoonstelling loopt op vrijdag 23 mei van 17 uur tot 22 uur en zaterdag 24 mei van 13 uur tot 18 uur in Guldensporencollege campus Plein, Plein 14, Kortrijk.

Napraten kan in de kapel. Het beschermde monument, dat bijna vernield werd door Duitse bommen, wordt ingericht als praatcafé waar je kan genieten van een ‘Le Fort’, aangepaste kazen en een stuk taart. Voor de tentoonstelling werkt het Guldensporencollege samen met De Trog. “In hun brouwershuis in de Leiestraat werd hun bier ‘Le Fort’ gebrouwen.

(EDB – foto EDB)