Publiek voor het eerst in 160 jaar welkom in kasteel Vlamertinge

© (Foto TP)
Redactie KW

De kasteelheer van du Parc stelt in december voor het eerst zijn kasteel open voor het grote publiek, dat er kan genieten van een kerstspektakel en het 160 jaar oude interieur: “Voor kinderen een magische tocht, voor volwassenen een unieke kans om het kasteel te ontdekken”.

Kinderen van het derde kleuter en tweede leerjaar van lokale basisschool De Vlam kregen een voorproefje van de nieuwe kerstwandelingen in het kasteel. “Ze waren heel enthousiast”, zegt directeur Kris Devloo. “Een 30-tal leerlingen neemt deel aan de opvoeringen naast een 50-tal leraren, oud-leraren en ouders.”

Het grote publiek kan binnenkort voor het eerst het kasteel verkennen tijdens theaterwandelingen. “Het is een prachtig initiatief, dat een stuk patrimonium openstelt en het dorp Vlamertinge op de kaart zet”, aldus Devloo.

Het kasteel werd van 1857 tot 1858 gebouwd in opdracht van Pierre-Gustave du Parc. “Zo’n kasteel moet mensen samenbrengen. Ik hoop dat dit kersttheater het publiek straks gelukkig maakt”, zegt Frédéric, de achterkleinzoon van Pierre-Gustave. Hij is nu eigenaar en woont alleen in het grote gebouw. “In de koude periodes woon ik in de hoeve vlakbij, want de grote kamers hebben geen centrale verwarming.”

Historalia, in 2014 opgericht door prins Simon de Merode van het kasteel de Merode in Westerlo, organiseert de kerstwandelingen. “Het kasteel komt weer helemaal tot leven met kerstversiering, theater, dans, zang en muziek”, aldus de Merode. “De wandelingen vinden plaats van 8 tot en met 23 december. Groepen van 30 bezoekers starten om het kwartier. Voor kinderen wordt het een magische tocht, voor volwassenen een unieke kans om de binnenkant van het kasteel te ontdekken. Er zijn al duizenden tickets verkocht.”

Tijdens het evenement is er een rijkelijk geïllustreerd kerstboek over het kasteel te koop. De kasteelheer laat de naburige schuur uitbaten door enkele lokale verenigingen, die een hapje en drankje voorzien voor de bezoekers. De opbrengst hiervan is voor de verenigingen.

www.kerstmagie.be

(TP – Foto TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier