Paracommando’s herdenken Operatie Red Bean Kolwezi in Oostende

Redactie KW

In 1978 ontzetten onze paracommando’s honderden met de dood bedreigde Europese kolonisten uit het Zaïrese Kolwezi.

Oostendenaar Jan Bostyn was bij die Operation Red Bean op 20 april 1978 en organiseert op 31 mei e.k. de Remember Kolwezi Mars in Oostende.

Begin mei 1978 steken 4000 bewapende FLNC-strijders grens van de rijke mijnprovincie Katanga (nu Shaba) over om het regime van president Mobutu te ontwrichten. Mobutu stuurt zijn para’s naar Kolwezi. Later krijgt hij steun van het Franse Vreemdelingenlegioen. Het FLNC begaat gruwelijke moordpartijen op de locale bevolking en blanke Europeanen in Kolwezi. Uiteindelijk vallen 855 slachtoffers bij de locale bevolking, Europese kolonialen, Zaïrese soldaten en FLNC-rebellen. Bij de operatie Red Bean onderneemt het regiment Paracommando’s van de 15de Wing een militaire humanitaire operatie in Kolwezi om de blanken daar te ontzetten.

Stank

Jan Bostyn beleefde de Operation Red Bean als twintigjarige paracommando aan de lijve. “Wat me altijd zal bijblijven is de stank van rottende lijken in de straten en huizen en dat bij een temperatuur van 36° C. Bij sommige hadden de uitgehongerde honden grote happen gebeten. In het totaal hebben we daar in 54 uur 2.034 Europeanen kunnen evacueren en overvliegen naar Kamina. Gelukkig hebben we zelf niet doelgericht moeten vuren en zijn er bij de paracommando’s geen doden gevallen. Nee, nachtmerries heb ik er niet aan overgehouden, maar ik heb wel gruwelen gezien en ben vooral blij dat ik geen mensen heb moeten doden.”

Mars

4 jaar geleden nam Jan Bostyn het initiatief om binnen de ANP paracommando Vriendenkring regionale Oostende een herdenkingsmars te organiseren: de Remember Kolwezi – Red Bean Mars. De deelnemers vertrekken tussen 9 en 11 uur aan het Bosjoenk waar ook een expo wordt opgezet met persartikelen over de operatie Rode Boon, en ze kunnen kiezen uit een traject van 22, 16 of 8 kilometer. Voor de badge van de mars, certificaat en drankje draag je 7 euro bij. Wie deelneemt aan de barbecue betaalt nog eens 12 euro. Om 16.40 start er een optocht met het peloton naar het monument op de visserskaai dat de raid van de commando’s op Walcheren in herinnering brengt.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier