Oproep naar verhalen voor podcast ‘Wat schaft de pod?’: erfgoedmysteries ontrafelen

We zien v.l.n.r. Bram Lattré van Leiedal, Tijs De Schacht, coördinator erfgoed bij Zuidwest, en Marieke De Maré. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Nu het Erfgoedcafé van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) en Erfgoed Zuidwest door coronamaatregelen niet kan plaatsvinden, pakken de organisaties uit met een alternatief. In een podcast worden erfgoedmysteries ontrafeld.

Radiomaakster Marieke De Maré uit Brugge gaat voor de podcasts op pad met koffie en taart om een aantal regionale erfgoedmysteries te ontrafelen. “Het zijn allemaal verhalen die ons zelf verwonderen”, zegt ze. Deze week werd de eerste aflevering van de podcast gelanceerd en de komende weken komt er op dinsdag telkens een nieuwe aflevering uit met een ander erfgoedverhaal van 15 à 20 minuten. Wie geabonneerd is op de podcastapp zoekt naar erfgoedmysteries, maar je kan de podcast ook beluisteren via www.leiedal.be/erfgoedmysteries of www.erfgoedzuidwest.be.

Oproep naar verhalen

Zuid-West-Vlaanderen zit vol met sterke erfgoedverhalen. Leiedal en Erfgoed Zuidwest willen die verhalen een podium geven. Marieke De Maré maakt om te starten zes afleveringen. “We willen niets liever dan er meer maken en daarom doen we een beroep op iedereen die erfgoedverhalen kent om ons te contacteren. Het kunnen verhalen zijn die zich hier afgespeeld hebben of een link hebben met onze streek.”

Onderzoek heeft tot een aantal verrassende ontdekkingen geleid – Marieke De Maré

Zo is er een aflevering rond de Kortrijkse architect De Bethune, een van de stichters van de Sint-Lucasschool in Gent, die de architect was van het kasteel van Loppem. Een monumentenwachter ontdekte tijdens een inspectie van het kasteel waar de architect zijn vakmanschap ontwikkelde. Er gaat ook een aflevering over het eerste modernistische gebouw van Vlaanderen dat architect Huib Hoste na WO I liet zetten in Wervik. Deze vroegere ijzerwinkel is ondertussen een feestzaal geworden, die aangekocht werd door een ontwerperskoppel. Zij willen het weer volledig renoveren naar het oorspronkelijke model van Huib Hoste. Die architect ontwierp ook de kerk van Zonnebeke. Omdat het te modernistisch was, wou de Kerk er niets van weten. De pastoor wou zelfs niet in de bijhorende modernistische pastorie gaan wonen.”

Mahieupeer

Wat in Kortrijk ook tot de erfgoedmysteries behoort zijn de theaterdecors, waarvan de oudste van 1913 zijn. “Ze tonen dat de manier waarop vroeger toneel gespeeld werd een grote illusie was. Het was een andere cultuur van spelen.” Ook het verhaal achter de Kortrijkse reuzen Manten en Kalle wordt onderzocht, evenals de link met de ‘kleine Emma’. Hoe een Japans-Belgisch koppel oosterse en westerse ambachten naar onze regio bracht, is ook een vraag waarop je dankzij een podcast antwoorden krijgt.

De eerste aflevering die deze week gelanceerd werd, gaat over de Mahieupeer. “Dieter Dewitte vertelt vurig over die Mahieupeer die hij wou redden en over zijn droom om die peer weer in Aalbeekse Corneliustaarten te krijgen.”

Marieke De Maré is woordkunstenaar. “Tot zo’n acht jaar geleden luisterden we naar dat soort verhalen op de radio. Nu worden er minder minuten voorzien per verhaal. Daarom vind ik het fantastisch om podcasts te maken. Het is als het ware een nieuwe vorm van radio, waarbij je zelf kan kiezen om uitvoeriger naar een verhaal te luisteren dan enkel naar een flitsende story. We brengen in de podcast stevige verhalen waarnaar veel onderzoek gebeurd is, wat tot een aantal verrassende ontdekkingen heeft geleid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier