Onthulling herdenkingsmonument van Roger Standaert in Oostkamp

Greta Standaert met haar zonen Lukas, Victor en Daan Boonen. © (Foto GS)
Redactie KW

‘Only Nuts Want War’ ofwel vrij vertaald ‘Loop naar de hel’ – refererend naar de Amerikaanse generaal Mc Auliffe – is een van de boodschappen die wijlen Roger Standaert meegaf op zijn herdenkingsmonument dat tot voor enige tijd in zijn voortuin pronkte.

“Getekend door wat Roger Standaert meemaakte tijdens de bevrijding, als 14 jarige, in Moerbrugge en vooral uit dankbaarheid naar de Canadese troepen speelde hij in 1994 met het idee om een herkenningspunt te creëren voor de vele bussen met Canadese veteranen en hun familie die de Veldstraat inreden om stil te staan bij de veldkapel even verder op. Roger wou namelijk altijd zijn verhaal kwijt waarin enkele onvergetelijke momenten ter sprake kwamen,” weet Jan R.J. Roose, Honorary M. South Alberta Light Horse Regiment ter vertellen.” Het verhaal van de gewonde Sergeant Baileys die hevig bloedend de schuilkelder werd binnengebracht terwijl op de zolder nog Duitse soldaten zaten, een voorbijrijdende Shermantank schietend richting Oedelem maar die enkele meters verder een zelf een voltreffer kreeg en het zien van twee Duitse gesneuvelde soldaten in hun schuttersput met wijd opengesperde ogen kijkend richting Moerbrugge . Dit waren momenten die zijn verdere leven altijd hebben bepaald.”

Canadees herdenkingskunstwerk

Het uit twee delen bestaande monument omvat een maple leaf of esdoornblad, wat terug komt in het middenstuk Brigade van de Canadese vlag, met bovenaan het 29ste Revece Regiment Brigade, the South Alberta, dan resorterend onder de 10de Infanterie, en de regimenten Lincoln en Welland, Agryll and Sutherland Highlanders from Canada en het Algonquin. Maar de boodschap ‘Canada for ever en we thank you’ staan er in gegraveerd. Het tweede deel van het monument vertegenwoordigd een open hek, de toegang tot de vrede met de magische en wereldberoemde woorden van kolonel John McCrae: ‘In flanders field where poppies blow, between the crosses row on row, thats mark our place where we killed’.

Voor de familie van Roger – die overleed op 20 juni 2016 – betekent het zeer veel dat het monument nu een nieuwe plaats gekregen heeft op de hoek van de Veldstraat en de Koestraat, op kleine afstand van de woning van hun vader. “Het was in eerste instantie het idee dit gedenkteken te verschepen naar Canada, maar de kosten bleken te groot zijn,” weet zijn dochter Greta te vertellen. “Papa was een bescheiden man maar ik weet heel zeker dat hij van hierboven goedkeurend en zeer tevreden is dat zijn monument aan de Canadese troepen nu een prominente plaats kreeg in de Veldstraat.”

Later op het jaar wordt dan nog een suikeresdoorn aangeplant op van de basisschool De Vaart uit Moerbrugge.

(GS – Foto GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier