Ontdek wat er allemaal gebeurde in het Izegem van 1968

Jacques Viaene (links) en Freddy Seynaeve van Ten Mandere, een maand lang kan je in de bibliotheek terecht voor de expositie. (Foto Frank)
Redactie KW

Onze Heemkundige Kring Ten Mandere maakt er al een aantal jaar werk van om jaarlijks even 50 jaar terug in de tijd te gaan. Dit keer is het jaar 1968 aan de beurt. In een boeiende tentoonstelling toont Ten Mandere in prachtige beelden wat er in 1968 zoal gebeurde en leefde in onze stad en daarbuiten. Vanaf 15 december kan iedereen een maand lang een kijkje nemen in de bibliotheek.

De jaarlijkse tentoonstelling van Ten Mandere is dit jaar al aan de zestiende editie toe, we kunnen het intussen dus een vaste waarde in onze stad noemen. “In 2002 besloten we met ons bestuur om elk jaar een tentoonstelling op poten te zetten die een halve eeuw terug in de tijd gaat”, vertellen Jacques Viaene en Freddy Seynaeve van Ten Mandere. “In 2003 brachten we voor het eerst ‘Retro 1953’. Die tentoonstelling kwam er nog onder sterke impuls van projectleider en ereburgemeester André Bourgeois zaliger. Toen hij eind 2015 plots overleed, beslisten wij om de traditie in ere te houden en de tentoonstellingen jaarlijks te blijven organiseren. We mogen zeggen dat we jaarlijks op heel wat bezoekers kunnen rekenen en dat blijft ons motiveren om dit evenement te blijven organiseren.”

Izegems, nationaal en internationaal nieuws

Intussen zijn we ruim 15 jaar verder en blikken we dit jaar terug op het jaar 1968. “We proberen ons voornamelijk te richten op Izegem, maar ook enkele nationale en internationale gebeurtenissen krijgen een plaats binnen de tentoonstelling”, klinkt het. “Denk maar aan de mei-68-revolutie in België, de moord op Martin Luther King en de Praagse Lente bijvoorbeeld. Wereldschokkende gebeurtenissen die we niet zomaar voorbij kunnen laten gaan en graag een plaats geven op onze tentoonstelling.”

Een foto van de eerste boekenbeurs georganiseerd door de stad Izegem met op de foto: schepenen Florent Vandenberghe, Gabriel Eeckhout, Jozef Tytgat, burgemeester Bourgeois en André Mistiaen. (Foto Ten Mandere)
Een foto van de eerste boekenbeurs georganiseerd door de stad Izegem met op de foto: schepenen Florent Vandenberghe, Gabriel Eeckhout, Jozef Tytgat, burgemeester Bourgeois en André Mistiaen. (Foto Ten Mandere)

Ook in Izegem gebeurde heel wat in 1968. “We kunnen telkens een hele waaier aan verschillende gebeurtenissen in onze tentoonstelling steken en dat is ook dit jaar niet anders”, weten Jacques en Freddy. “Zo kwam er in 1968 met Paul Denijs een nieuwe vrederechter in ons kanton, werd het industriepark Mandeldal opgestart en maakte men werk van de verbreding van het kanaal Roeselare-Ooigem. Daarnaast opende ons schoeiselmuseum voor het eerst de deuren, Christa Perneel werd verkozen tot schoenenprinses en het Izegemse Rode Kruis mocht 50 kaarsjes uitblazen. En dat is nog maar een fractie van de gebeurtenissen van 50 jaar terug. Er zal veel meer te zien en te lezen zijn.”

Rijkgevuld archief

De tentoonstelling brengt heel wat nieuws van 50 jaar terug en doet dat op verschillende manieren. “We proberen er een mooi en overzichtelijk geheel van te maken. Dat doen we aan de hand van foto’s, teksten, krantenknipsels, originele documenten en ander illustratiemateriaal. We beschikken gelukkig over een rijkgevuld archief en daar maken we jaarlijks dankbaar gebruik van. Het is voor ons boeiend om door het archief te gaan om zo de tentoonstelling meer en meer vorm te geven.”

“Vijftien jaar geleden organiseerden we de expo voor het eerst”

‘Het gebeurde in Izegem in 1968’ opent voor het eerst zijn deuren op zaterdag 15 december en dat vanaf 15 uur. “We openen de tentoonstelling officieel en geven meteen een woordje uitleg”, lichten Jacques en Freddy toe. “We zorgen voor een duidelijke powerpointpresentatie en die zullen we zelf mondeling toelichten. Daarna laten we het publiek de beelden zelf ontdekken. En dat kunnen ze een maand lang doen.”

Afscheid Jean-Marie

Voor de officiële opening staat eerst nog een belangrijk event te gebeuren. “We nemen dit jaar bij Ten Mandere afscheid van Jean-Marie Lermyte. Hij was jarenlang een gedreven lid van de vereniging en mocht zich ook bestuurslid noemen. Nu heeft Jean-Marie besloten om in schoonheid te eindigen en dat laten we natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij gaan. We brengen hem hulde net voor de opening van de tentoonstelling.”

“Het is voor ons boeiend om door het uitgebreide archief te gaan”

Met uitleg

Van 15 december 2018 tot 15 januari 2019 kan iedereen die wil een kijkje komen nemen op de tentoonstelling. “‘Het gebeurde in Izegem in 1968’ zal vrij te bezoeken zijn tijdens de openingsuren van de Izegemse bibliotheek op de Grote Markt. De tentoonstelling gaat namelijk door in de Erasmuszaal van de bib. Wie tijdens zijn bezoek graag een woordje uitleg wil, kan contact opnemen met mij”, zegt Freddy. “Je kan mij bereiken op 051 30 58 31. Ik leid met plezier groepjes of verenigingen rond zodat ik hier en daar de nodige duiding kan geven en de eventuele vragen kan beantwoorden. Wie interesse heeft, mag mij zeker vrijblijvend contacteren.”

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier