Onderwijzer op rust pakt uit met veelzijdig boek over Kuurne: “Aandacht voor geschiedenis”

Op de foto zien we Eric Saelens, auteur van het boek 'Met zicht op Kuurne'. (BRU) © BRU
Redactie KW

Vijftien jaar geleden pakte Erik Saelens (70) uit met zijn eerste jeugdboek. Later volgden nog enkele verhalen voor 10 tot 14-jarigen. Sinds vorig jaar gooit Erik het echter over een andere boeg. Na ‘Kortrijk in beeld’ en ‘Met zicht op Gullegem’ komt de auteur nu met het boek ‘Met zicht op Kuurne’. Een werk waarin de geschiedenis van Kuurne, de vergane vlasindustrie en nog veel meer wordt belicht.

Erik Saelens (70) is leraar op rust en heeft sinds jaren twee grote passies: fotografie en boeken uitgeven. Erik werd geboren in Lendelede, waar hij nog steeds woont, maar groeide op in Sint-Katarina. Professioneel stond hij 25 jaar voor de klas als leraar lager onderwijs te Zwevegem. Het was daar dat Erik een ander groot talent ontdekte: verhalen vertellen. “Ik merkte al snel dat de verhalen die ik bracht voor mijn leerlingen, al dan niet deels gefantaseerd, aansloegen”, vertelt Erik. “Daarom besloot ik vijftien jaar geleden om deze verhalen te gaan neerschrijven en te bundelen in diverse jeugdboeken. Gezien een uitgever vinden voor deze boeken niet evident was, besloot ik om van start te gaan met een print-on-demanduitgeverij. Daarmee kon ik al tientallen beginnende auteurs die helaas geen uitgever konden overtuigen, toch helpen om een eigen boek op de markt te brengen.”

Exclusief materiaal

Zelf zit Erik echter ook niet stil. “Nadat ik eerst een fotoboek uitbracht in de vorm van een stickerboek over Kortrijk, volgde begin dit jaar het boek ‘Met zicht op Gullegem’, een boek over alles wat reilt en zeilt in de gemeente. Dit werk gaf mij de nodige inspiratie om ook van Kuurne een dergelijk boek te maken. Het resultaat is een veelzijdig werk geworden met aandacht voor de geschiedenis van Kuurne, de vergane vlasbewerking, de bezienswaardigheden die Kuurne rijk is, de groenzones en enkele bijdragen van verschillende sport- en cultuurverenigingen in Kuurne.”

In het boek van Erik staat ook een nooit eerder verschenen gedicht over ‘de komerewijven’ van Sente, evenals een foto van de teloorgegane kapel van Sente. Exclusief materiaal, dat hij in handen kreeg dankzij de medewerking van de 96-jarige Omer Quartier uit Kuurne. “Ik deed er zes maanden over om het boek af te krijgen”, gaat Erik verder. “Naast speurwerk op het internet ging ik ook bij enkele Kuurnenaren langs om hun verhaal te noteren. Daarnaast trok ik ook per fiets naar diverse mooie plekjes en bezienswaardigheden om ze vast te leggen op de gevoelige plaat. Op de kaft van het boek prijkt, hoe kan het anders, Ambroos, de ezel die ooit werd bedacht door wijlen Nesten. Ik merk alvast dat Kuurne mijn werk weet te waarderen, gezien er al diverse exemplaren werden verkocht.”

‘Met zicht op Kuurne’ wordt uitgegeven op A4-formaat, volledig in kleur en met hardcover. Het boek wordt momenteel in voorverkoop aangeboden aan 24 euro tot en met 20 november en kan online besteld worden bij de uitgever via Kolektiva.be of in buurtwinkel Anne, Koning Boudewijnstraat 8 in Kuurne. Wie het boek daarna wenst aan te kopen betaald 28 euro.

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier