Nieuw standbeeld in Mesen herdenkt kerstbestand van Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

Het bronzen beeld pronkt aan de ingang van het toeristisch infopunt en bezoekerscentrum op het stadsplein van Mesen.

Het bronzen standbeeld verwijst naar het kerstbestand dat afgesloten werd op 25 december 1914 tussen de Duitse en geallieerde troepen. Onder meer Vlaams minister-president Geert Bourgeois was er dinsdag bij om het beeld in te huldigen.

Christmas Truce

Een groep rond kunstenaar Andrew Edwards kwam enkele jaren geleden met het voorstel om een bronzen standbeeld op te richten van de Christmas Truce, het kerstbestand, waarbij een Britse en Duitse soldaat elkaar de hand reiken terwijl een voetbal aan hun voeten ligt.

De kunstenaars uit Liverpool maakten een kunststof model van het standbeeld, met de bedoeling dat het beeld een rondreis zou maken door Europa alvorens zijn definitieve bestemming te krijgen in een bronzen versie. Het werd voor het eerst aan het publiek voorgesteld tijdens de voetbalwedstrijd van Stoke City tegen Chelsea.

Uiteindelijk Mesen

Eind 2014 kwam het beeld al eens naar Mesen om vervolgens een rondreis door Europa te maken, en stond het bijvoorbeeld in het Wembley Stadion voor de Engelse Cup Final. Op 4 augustus hakte de kunstenaar finaal de knoop door om het standbeeld een vaste standplaats te geven in Mesen, decor van de historische voetbalwedstrijd tussen de Duitse en de Britse soldaten tijdens Kerstmis 1914. Het beeld is 3,7 meter lang en 2,5 meter hoog.

(belga)