Nieuw monument slachtoffers Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk klaar

De eerste fase van het monument aan de Predikherentoren werd gerealiseerd. De afwerking gebeurt in september. © (Foto EG)
Redactie KW

In Ieper is het nieuw monument ter herdenking van alle militairen en burgers die het slachtoffer werden van de Tweede Wereldoorlog, gedeeltelijk klaar. Het monument staat op de Vestingen nabij de Predikherentoren. De eerste fase werd afgewerkt door leerlingen van het VTI Ieper.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal ‘oorlogsdoden’ in Ieper tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoedelijk rond of boven de 300 personen ligt, waarvan twee derden burgers waren. De grootste groep hierin waren de vluchtelingen die van elders kwamen naar aanleiding van de inval in 1940. Dit gaat over 136 burgers. In 1940 vielen ook 27 doden te betreuren onder de Ieperse bevolking. Meestal door bombardementen. In 1944, tijdens de bevrijding in september, vonden 12 inwoners en 14 burgers uit omliggende gemeenten de dood in Ieper.

Vraag naar monument

“In 1940 verloren 5 Ieperse militairen die waren ingelijfd in het Belgisch leger het leven, maar niet in Ieper zelf. Tien Belgische militairen die in Ieper waren aangekomen, lieten het leven tijdens de inval. Er liggen 43 Britse militairen begraven op Ypres Town Cemetery Extension. Het aantal Duitse en Franse militaire doden in Ieper is niet gekend. Er kwamen 9 Poolse militairen om bij de bevrijding in september 1944. Er is verder onderzoek nodig om tot een meer accuraat totaal aantal slachtoffers te komen”, aldus Peter Slosse van Toerisme Ieper. “De afgelopen jaren werd meermaals gesuggereerd dat een nieuw monument ter herdenking van de slachtoffers van en in Ieper tijdens de Tweede Wereldoorlog gepast zou zijn, naast de vele monumenten die de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdenken. Concrete suggesties kwamen er van het Koninklijk Verstandhoudingscomité van Oudstrijders en het Royal British Legion Ypres Branch.”

Aanvullende gedenkplaat

Voor de realisatie van het monument werd een samenwerking opgezet tussen de stadsdiensten en het Ieperse VTI. Het zevende jaar renovatie van het Vrij Technisch Instituut van Ieper, onder begeleiding van hun leerkracht Patrick Lierman, realiseerde het monument in de werkplaats van het VTI. Het monument werd op een verplaatsbare sokkel gemetseld. Na de voorbereidende werken werd het monument met een kraan ter plaatse gebracht. “We zijn de directie, betrokken leerkracht en vooral ook de leerlingen van het zevende jaar renovatie van het VTI, heel dankbaar voor hun medewerking. Hun inzet helpt ons om de herinnering aan de slachtoffers van WOII in Ieper in ere te houden”, aldus schepen Diego Desmadryl. Het monument wordt nog afgewerkt met een gedenkplaat en twee vlaggenmasten tegen de inhuldiging in september.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier