De Last Post Association bereikt een nieuwe mijlpaal. De laatste mijlpaal was de 30.000ste Last Post op 9 juli 2015, nu viert de vereniging de 90ste verjaardag.

De Menenpoort werd ingehuldigd op 24 juli 1927, nog geen jaar later, op 2 juli 1928, weerklonk voor het eerst de Last Post. Het was het begin van een dagelijkse traditie. Enkel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting weerklonk de Last Post niet.

"90 jaar en meer dan 31.000 ceremonies na de eerste Last Post organiseert de Last Post Association deze herdenking nog altijd met dezelfde doelstelling. Het is een ingetogen en ontroerend eerbetoon aan de soldaten die vielen voor onze vrijheid en het herstel van de vrede na de Eerste Wereldoorlog. De dagelijkse herdenking is intussen uitgegroeid tot een unieke ceremonie met wereldwijde faam die elke avond door vele honderden of zelfs duizenden mensen wordt bijgewoond", aldus de Last Post Association.

"De 90e verjaardag van de Last Post Association is een gepast moment om even stil te staan bij iedereen die vanaf het begin tot op vandaag een rol speelde of nog steeds speelt binnen onze vereniging", zegt voorzitter Benoit Mottrie. "Maar uiteraard wil ik ook alle klaroeners uit het verleden en heden danken voor hun uitzonderlijke en continue inzet. Ook een woord van dank aan alle families achter onze medewerkers die hun mannen heel veel avonden hebben moeten missen."

Op 5 juli vindt een speciale plechtigheid plaats. De plechtigheid zal muzikaal opgeluisterd worden door de Australian Army Band en het Chorus-koor uit Ieper. De ceremonie wordt bijgewoond door Darren Chester, de Australische minister voor Veteranenzaken en burgemeester Andrew King uit het Nieuw-Zeelandse Hamilton, de stad waarvan de Last Post Association de stadssleutels in haar bezit heeft.

(BELGA)