Het 'The American Legion' overhandigde in Ieper het eerste certificaat van adoptie aan adopter Niek Benoot. Hij neemt daarmee deel aan het programma 'Adopt-a-US-Tommy', waarbij een graf of een naam op de muur der Vermisten wordt geadopteerd van gesneuvelde Amerikanen die vochten onder het Gemenebest. "Wij verwachten dat de adopters een adoptie van harte nemen", klinkt het. "We stellen het op prijs dat de adoptanten het graf een paar keer per jaar bezoeken en er bloemen plaatsen."

"Het peterschap houdt in dat we een bloemetje leggen op 11 november en op Memorial Day, op 28 mei. Maar we doen ook opzoekingswerk en zijn de contactpersoon voor de familie indien die haar gesneuveld familielid wil bezoeken", aldus Benoot. Uit ervaring blijkt dat heel wat Amerikanen door het project op zoek gaan naar verhalen van hun familielid en zelfs afreizen tot in West-Vlaanderen.

Het graf dat Benoot adopteerde is dat van private William Lukeis, die uitwerking naar Australië en daar de wapens opnam.

Adopt a Tommy

Na het bezoek van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama aan Waregem in 2014 werd het idee opgevat om een programma uit te werken waarbij iedereen een soldaat kon adopteren. De 368 graven en de 43 namen op de herdenkingsmuur werden in geen tijd geadopteerd. Vandaar dat het project werd uitgebreid.

Met Adopt-a-US-Tommy kreeg iedereen de kans om een Amerikaan te adopteren die begraven ligt of een vermelding kreeg op een herdenkingsmuur, en die vocht onder de vlag van het Gemenebest. Niet enkel voor gesneuvelden uit de Eerste, maar ook uit de Tweede Wereldoorlog.

Inmiddels zijn er al een honderdtal mensen die zich inschreven om een Amerikaanse soldaat te adopteren, waardoor het totaal al op ruim 500 adoptanten ligt. Benoot kreeg als eerste een certificaat. De rest wordt op 15 september in Ieper uitgenodigd om tijdens een ceremonie hun certificaat te ontvangen. Er gebeurt dan ook een kranslegging onder de Menenpoort tijdens de Last Post. Daar staan ongeveer 160 Amerikaanse namen.

(CMW - Foto EF)