Middeleeuwse vondst in pand aan Astridpark in Brugge

© JVM
Stefan Vankerkhoven

In een pand aan het Astridpark in Brugge, waar een supermarkt binnenkort een buurtwinkel opent, legden archeologen deze week een unieke middeleeuwse vloer bloot. “Uit het bureauonderzoek bleek snel dat de archeologische verwachting in dit geval heel hoog was, daarom is er overgegaan tot veldwerk”, duidt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

Bij een proefonderzoek in augustus ontdekten de archeologen in een magazijn in Brugge goed bewaarde resten van vroegere bewoning en een stuk van de tegelvloer. Om de archeologische resten te vrijwaren, vond vorig week een opgraving plaats.

Middeleeuwse vloer

https://www.youtube.com/watch?v=3Tta56Zk9rg

De archeologen legden een unieke middeleeuwse vloer bloot. Het gebeurt zelden dat archeologen zo’n grote oppervlakte van een tegelvloer uit de 14e/15e eeuw zo gaaf terugvinden. Bovendien is de kwaliteit van de gedecoreerde tegels zeer hoog. “Meestal vinden we dergelijke tegels in kerken en abdijen, en niet in woningen. Wellicht hadden de bewoners een vrij hoge status. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen”, weet Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

Archeologienota

Het pand ligt binnen de archeologische zone van de historische stadskern van Brugge. Het perceel is groter dan 300m² en de ingreep groter dan 100m², daarom was een archeologienota nodig bij de omgevingsvergunning.

“Dankzij deze regelgeving kunnen we pareltjes zoals deze unieke middeleeuwse vloer ontdekken, anders gingen deze archeologische vondsten verloren. Op die manier kunnen we de rijke geschiedenis van Vlaanderen verder ontrafelen. Ik ben heel benieuwd wat het onderzoek zal opleveren. Ik begrijp natuurlijk dat de eigenaar zo snel mogelijk zijn buurtwinkel wil openen. Ik dank daarom de archeologen en alle betrokkenen om hun onderzoek ter plaatse zo snel mogelijk te doen”, verklaart minister Diependaele.

58 steden

In 2016 nam de Vlaamse Regering de historische kern van 58 historische steden op in de vastgestelde inventaris van archeologische zones. De ondergrond van elke historische stad in Vlaanderen bevat unieke sporen van een rijk archeologisch verleden. De opname in de vastgestelde inventaris van archeologische zones biedt de garantie dat bij stedenbouwkundig vergunningsplichtige ingrepen in de bodem of bij verkavelingsvergunningen voor percelen groter dan 300 m² een archeologisch onderzoek wordt gevoerd. Bouwheren en projectontwikkelaars weten bovendien voor de start van een bouwproject waar ze aan toe zijn op het vlak van archeologie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier