Michel en Philippe bundelen hun kennis over WO II in Marke

Philippe Delameilleure (links) en Michel Faillie (rechts) met het boek over Marke tijdens de Tweede Wereldoorlog. ( © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Markenaren Michel Faillie (76) en Philippe Delameilleure (59) legden hun verzamelde informatie en kennis samen om een boek te schrijven over alle facetten van de Tweede Wereldoorlog in hun gemeente. Het is een naslagwerk met veel niet eerder uitgegeven documenten en foto’s geworden.

De voorinschrijvingen voor het boek over WO II in Marke zijn deze week gestart. Het boek verschijnt op 14 december in een beperkte oplage .”456 bladzijden op A4-formaat met nooit eerder uitgegeven foto’s en documenten en ook heel wat informatie en getuigenissen van mensen die het nog meemaakten. Michel verzamelde die getuigenissen jaren aan een stuk. “De meeste mensen die getuigden zijn intussen al overleden”, zegt Michel.

Marke en oorlogen

Michel had heel wat getuigenissen, foto’s en documenten liggen en had ook het hele archief uitgekamd. “Het zou jammer zijn om dit alles verloren te laten gaan”, vertelt Philippe, die meer wetenschappelijk onderlegd is op gebied van oorlogen. “Mijn overgrootvader sneuvelde in WO I en ik ben me zo in oorlogen beginnen interesseren. Al van mijn 8 jaar ben ik bezig met de geschiedenis van de oorlogen.”

Philippe schreef gedurende de periode dat de 100ste verjaardag van WO I herdacht werd wekelijks drie artikels over die Eerste Wereldoorlog. Hij is goed op de hoogte van regimenten en piloten die overvlogen.

Michel is al meer dan 40 jaar bezig met alles wat Marke aangaat. Hij schrijft voor de dorpskrant van Marke over de geschiedenis van het dorp en schrijft ook artikelen op zijn blog http://blog.seniorennet.be/michelfaillie/. Daar schreef hij ook al een artikel dat 56 bladzijden telt over het onderwijs in Marke. “Ik ben gebeten door de geschiedenis van ons dorp”, zegt hij.

De firma Lannoo op 4 september 1943.
De firma Lannoo op 4 september 1943.© Archief van Michel Faillie

Het duo was twee jaar bezig met het boek voor het in druk ging. “We moesten vooral zoeken naar oorzaken en checken of de getuigenissen allemaal klopten. Soms klopten periodes niet met ervaringen die verteld werden.”

Archief en Kortrijks Handelsblad

Michel en Philippe startten aan de hand van het archief van Marke en alle exemplaren van het Kortrijks Handelblad tijdens de oorlog. “Ik schrok dat alles hier in Marke zo platgeschoten was”, zegt Philippe, die nu 20 jaar in Marke woont. “Er was hier ook serieus wat schade aan de kerk. Alles in Marke was eigenlijk ‘nevenschade’. Het was vooral Kortrijk en Wevelgem dat men wilde treffen. Er was ook veel vliegalarm en de mensen moesten op hun hoede zijn”, verelt Philippe.

Michel gaat verder en vertelt dat er in Marke gedurende die oorlog 29 burgerslachtoffers en een klein kindje overleden. “Dit aantal weten we, maar van militairen weten we het juiste aantal gesneuvelde niet, doordat hun lijken soms onmiddellijk afgevoerd werden.”

De Marktstraat op 14 mei 1943.
De Marktstraat op 14 mei 1943.© Archief van Michel Faillie

Het boek is ingedeeld in verschillende thema’s en je kan er per oorlogsjaar een kroniek vinden maar ook allerlei over het verzet, opeisingen, verenigingen, de rouwprentjes van alle burgerslachtoffers, het luchtruim, onderwijs, de vnv-burgemeesters, de bevrijding, een uitzonderlijk graf in Marke en nog veel meer.

Michel en Philippe vonden het een mooi moment om het boek uit te geven. “Volgend jaar is het 80 jaar geleden dat de oorlog begon. Het heeft geen zin om te wachten tot het 100 jaar geleden is. Nu zullen verschillende mensen nog mensen herkennen op foto’s en er zijn er nog die WO II meegemaakt hebben”, eindigt het tweetal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier