Menen herdenkt 75 jaar bevrijding op zondag 15 september

Stadsgids Yves Dupont aan het Belfort in Menen, voor een gedenkplaat die aangebracht werd ter ere van de bevrijding op 7 september 1944 door de Engelsen.(Foto WO)
Redactie KW

Donderdag 7 september 1944: Engelse troepen staan op de Grote Markt van Menen. 75 jaar later wordt die historische gebeurtenis, de bevrijding door de geallieerden, herdacht met een officiële plechtigheid en een rondleiding. Grote publiekstrekker wordt ongetwijfeld de schuilkelder onder de Grote Markt, die een week lang uitzonderlijk toegankelijk zal zijn.

Zaterdag 7 september, exact 75 jaar na de bevrijding van Menen, is er om 9.30 uur de officiële herdenkingsplechtigheid aan het oorlogsmonument op het Vander Merschplein. Tumultueuze dagen gingen aan die bevrijding vooraf. Dagen waarin euforie en tragiek heel dicht bij elkaar lagen.

“De Duitsers leken vertrokken uit Menen maar plots stonden ze hier terug. Belgische vlaggen hingen al te wapperen toen er plots opnieuw schoten weerklonken en granaten ontploften”, vertelt gids Yves Dupont. “Twee weerstanders raakten niet tijdig weg uit het belfort. Ze werden opgepakt en doodgeschoten in de Rijselstraat. Ook een andere actie kende een dramatisch verloop. Het nieuws bereikte Menen dat Duitse soldaten in Geluwe zich wilden overgeven. Een patrouille weerstanders ging de baan op en kwam terecht in een dodelijke kogelregen.”

Op donderdag 7 september staan de Engelsen op de Grote Markt en is de bevrijding van Menen een feit. Aan de oorlog zelf komt pas een einde op 8 mei 1945.

Het Paviljoentje

Yves Dupont van de Gidsenkring Menen-Wevelgem keert op zondag 15 september terug naar die historische septemberdagen van 1944. De gratis rondleiding ’75 jaar Verzet en Bevrijding WO II’ start om 10 en 14 uur aan het stadhuis.

De betreurde wielrenner Julien Vervaecke van café Sportpaleis, de brug over de Leie, het dynamiteren van de sluizen, de kazematten als schuilplaats voor mogelijke bombardementen, café Het Paviljoentje als geheime vergaderplaats van de weerstanders…, het zijn maar enkele van de historische plaatsen en feiten die onderweg de revue passeren. Ook de oude stedelijke begraafplaats met onder meer foto’s van een gebombardeerd station en het oorlogsmonument liggen op het wandelparcours.

Het absolute hoogtepunt van de rondleiding op 15 september is allicht het bezoek aan de schuilkelder onder de Grote Markt onder leiding van een gids.

“De schuilkelder werd gebouwd tijdens WO II en moest vooral dienen als bescherming tegen eventuele gasaanvallen.”

“Het ondergronds complex met douches, een verpleegpost, kleedkamers en magazijnen is nooit gebruikt geweest. De onder water gelopen kelder zal leeggepompt worden zodat een ondergronds bezoek aan deze uitzonderlijke oorlogsgetuige mogelijk wordt”, aldus onze gids.

Eén week toegankelijk

De kelder is voor iedereen toegankelijk van zaterdag 14 tot en met zondag 22 september tijdens de openingsuren van de dienst toerisme.

Scholen kunnen een bezoek reserveren. De ingang van de schuilkelder bevindt zich binnen in het stadhuis. Meer info is te bekomen bij de dienst toerisme.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier