Markenaren in het spoor van de Rode Baron naar de Somme

Redactie KW

Geschiedkundige vereniging Markebeke pakte op zaterdag 21 april uit met een busreis naar de Somme, waar precies 100 jaar geleden Rittmeister Manfred von Richthofen, alias De Rode Baron crashte. Von Richthofen was een tijdje gestationeerd op Flugplatz Marke tijdens WO I.

De reis in het spoor van de Rode Baron was een succes met 40 deelnemers, onder wie Markenaren, maar ook mensen uit Antwerpen en Heusden-Zolder. Er werd door de geschiedkundige vereniging Markebeke een krans neergelegd in Bertangles, de eerste begraafplaats van de Rode Baron.

“Daar plaatsten we in het Duits op ‘zum gedanken an Ritmeister freiherr von Richthofen von Flugplatz Markebeke'”, aldus organisator Freddy Vandevoorde. Ook de tweede begraafplaats van de Rode Baron in Fricourt werd bezocht. “We gingen hier in de voormiddag naar toe, omdat we hoorden van een grote ceremonie in de namiddag”, gaat Anja Goderis verder.

Ook Vaux sur Somme, waar de Rode baron werd neergehaald werd bezocht. Verder stonden ook restanten van loopgraven en een park waar een zware slag plaatsvond in juli 1916 op het programma. (EDB – FotoshootWOIoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier