Miel Dekien (20) uit De Panne haalde, samen met zijn vrienden Glenn Deopere (27) en Steffie Callewaert (22) uit Houthulst, elf bommen en vier granaten uit het water van de Koninginnevijver, ook wel 'de grote lac' genoemd in de volksmond, tijdens het magneetvissen. "Bij de eerste twee pogingen merkten we dat we meteen twee granaten opvisten", vertelt Miel.

"Dat wekte uiteraard onze nieuwsgierigheid en daarom besloten we om verder te vissen in de hoop nog meer munitie te vinden." Met succes zo bleek. "Tussendoor haalden we ook nog een fiets boven, maar ook een oude kauwgomballenmachine, enkele messen, een verkeersbord en nog wat oud ijzer", gaat Miel verder.

"Ik doe al twee jaar aan magneetvissen en haalde al heel wat munitie boven, maar dit is wel een uitzonderlijk grote vangst. Ik heb heel wat onderzoek gedaan via het internet naar de soorten springtuigen die we kunnen opvissen. Daardoor wist ik bijna meteen dat het om ontstekingskoppen ging."

Het drietal verwittigde de politie die meteen ter plaatse kwam. Die sloot de plaats waar de springtuigen werden gevonden af. Ondertussen werd ook DOVO verwittigd. Die kwam ter plaatse om de springtuigen op te halen. "Het gaat wel degelijk om munitie dat dateert uit de Tweede Wereldoorlog", vertelt Olivier Drossaer van DOVO.

"We troffen elf neusontstekers aan van artillerieprojectielen, maar zonder de projectielen zelf en een viertal Britse granaten. Of er gevaar was? Dat is er altijd in dergelijke situaties. Daarom is het beter dat mensen meteen de politie verwittigen als ze dergelijke springtuigen aantreffen en geenszins proberen om ze mee naar huis te nemen. Wij nemen de springtuigen nu mee en gaan die vernietigen."

Vrijdagavond werd er ook al een obus gevonden in de 'kleine lac', een andere vijver in het Maria Hendrikapark.

(JRO/ foto's-video JRO)

Miel Dekien (20) uit De Panne haalde, samen met zijn vrienden Glenn Deopere (27) en Steffie Callewaert (22) uit Houthulst, elf bommen en vier granaten uit het water van de Koninginnevijver, ook wel 'de grote lac' genoemd in de volksmond, tijdens het magneetvissen. "Bij de eerste twee pogingen merkten we dat we meteen twee granaten opvisten", vertelt Miel."Dat wekte uiteraard onze nieuwsgierigheid en daarom besloten we om verder te vissen in de hoop nog meer munitie te vinden." Met succes zo bleek. "Tussendoor haalden we ook nog een fiets boven, maar ook een oude kauwgomballenmachine, enkele messen, een verkeersbord en nog wat oud ijzer", gaat Miel verder. "Ik doe al twee jaar aan magneetvissen en haalde al heel wat munitie boven, maar dit is wel een uitzonderlijk grote vangst. Ik heb heel wat onderzoek gedaan via het internet naar de soorten springtuigen die we kunnen opvissen. Daardoor wist ik bijna meteen dat het om ontstekingskoppen ging."Het drietal verwittigde de politie die meteen ter plaatse kwam. Die sloot de plaats waar de springtuigen werden gevonden af. Ondertussen werd ook DOVO verwittigd. Die kwam ter plaatse om de springtuigen op te halen. "Het gaat wel degelijk om munitie dat dateert uit de Tweede Wereldoorlog", vertelt Olivier Drossaer van DOVO. "We troffen elf neusontstekers aan van artillerieprojectielen, maar zonder de projectielen zelf en een viertal Britse granaten. Of er gevaar was? Dat is er altijd in dergelijke situaties. Daarom is het beter dat mensen meteen de politie verwittigen als ze dergelijke springtuigen aantreffen en geenszins proberen om ze mee naar huis te nemen. Wij nemen de springtuigen nu mee en gaan die vernietigen."Vrijdagavond werd er ook al een obus gevonden in de 'kleine lac', een andere vijver in het Maria Hendrikapark. (JRO/ foto's-video JRO)