Luc en Jens Packo schrijven boek ‘Bail Out’ over neergestorte bommenwerper

Vader en zoon Luc en Jens Packo vertellen het verhaal van de bemanning van de Damn Yankee. © Davy Coghe
Redactie KW

De Amerikaanse bommenwerper B17F Damn Yankee stortte op 1 december 1943 neer op een weide aan de Zomerweg. Luc Packo zorgde al voor een herdenkingsmonument, een goed contact met de overlevenden en hun nabestaanden. Nu brengt hij samen met zoon Jens het boek Bail Out uit.

Luc Packo is zowat de autoriteit als het over Jabbeke tijdens de Eerste of Tweede Wereldoorlog gaat. Rond beide wereldoorlogen in Jabbeke maakte hij telkens een boek. En over de tijdens WO I neergestorte Amerikaanse bommenwerper weet hij niet alleen alles, hij heeft er ook alles van in huis. Een slaapkamer van de eigen woning bouwde hij om tot zijn ‘oorlogskamer’, een kamer vol met attributen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Er waren heel wat restanten van de B17 terug te vinden én volgens Luc Packo kan je nog altijd op die plaats aluminium van de vliegtuigromp vinden.

“De bommenwerper zelf werd ruim een maand later ontmanteld door de Duitsers. Ik heb zelf parachutetouw, maar de parachute zelf is verloren maar gelukkig goed besteed. Het gezin Cyriel Hanseeuw-Maene maakte er bloesjes van voor de dochters! Daarnaast heb ik plexiglas en aluminium van de romp in huis”, zegt Luc Packo. “Maar de mooiste stukken zijn toch wel een gedeelte van de vleugelklep en een van de 12 vliegtuigschroeven. Op deze schroef schreef Bruce Sundlun tijdens zijn bezoek in 2009 een bedanking. Van de copiloot heb ik dan weer het uniform kunnen bemachtigen.”

Bail Out

“De B17 Damn Yankee kwam op 1 december 1943 terug van een bombardementsvlucht boven Solingen, maar werd geraakt door een Duitse Flak”, weet Luc Packo.

Grafton Underwood, poserend voor de Damn Yankee met Snyder, Ramsey, Curtis, Cappelletti, aalmoezenier 'Father' Method C. Billy, Hayes en Barad. Vooraan zien we het grondpersoneel en Lekas.
Grafton Underwood, poserend voor de Damn Yankee met Snyder, Ramsey, Curtis, Cappelletti, aalmoezenier ‘Father’ Method C. Billy, Hayes en Barad. Vooraan zien we het grondpersoneel en Lekas.© Archief Packo

“Na geraakt te zijn door de Duitse Flak werd de bommenwerper achtervolgd door twee Duitse Focke Wulfs tot boven Jabbeke. Toen gaf de piloot Bruce Sundlun het bevel tot ‘bail out’ en sprongen vier bemanningsleden eruit boven de Snellegemse Kouter, helaas recht in de armen van een Duitse patrouille die daar op oefening was. Deze soldaten werden getransporteerd naar de kampen. Nadat de vier het toestel hadden verlaten, werd het helemaal onbestuurbaar. Bruce Sundlun kon het vliegtuig op het nippertje verlaten met zijn parachute. Omdat hij weinig valhoogte had, liep hij wel het risico om te pletter te storten. Het toestel zelf stortte neer langs de Zomerweg, de vijf overige bemanningsleden vonden de dood in het wrak. Verzetsman Paul Dewitte speelde een cruciale rol in de vlucht van Sundlun. Vervolgens bracht Georges Jonckheere, een Brugse graankoopman, de piloot naar het Halfweghuis van Omer Saelens en Elza Roose. De volgende dag werd hij naar Brugge gebracht, om na twee dagen als de doofstomme schoenmaker André Pierre Demain met de trein naar Brussel te vertrekken. Daarna ging het naar Frankrijk, waar hij werd ondergebracht bij het verzet, en later naar Zwitserland.”

Samen met mijn vader ging ik op zoek naar restanten – Jens Packo

Maar het verhaal in het boek is nog veel ruimer. Het schetst de deelname van de VS aan de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van de luchtvaartindustrie. Het verhaal van de crash en de vlucht van de overlevende wordt gedetailleerd verteld. Erg interessant zijn de verschillende bijdragen van Jabbeekse burgers die dit hoofdstuk uit de lokale geschiedenis nog hebben meegemaakt. Een laatste deel handelt over de verschillende herdenkingen die er door toedoen van al zijn geweest. En inmiddels werkt zoon Jens aan een Engelse vertaling.

Bruce Sundlun

“Bruce Sundlun bracht het tot gouverneur van Rhode Island, maar hij vergat zijn verleden niet. Al in 1995 kwam hij langs, voor de voorstelling van mijn boek Jabbeke 1940-1947. In 2009 werd hij door Jabbeke gehuldigd en kreeg hij de titel van ereburger van Jabbeke. Ik hield tot aan het overlijden van de piloot in 2011 contact met hem en tot op vandaag de dag heb ik nog contact met zijn familie en met familie van de andere bemanningsleden. Zijn dochter Kara en zoon Tracy, vergezeld door een Amerikaanse filmploeg, kwamen hier de documentaire Above and beyond maken over de wereldoorlogen”, aldus Luc Packo.

1 december 1990 was er de plechtige inhuldiging van het monument aan de Zomerweg. We zien burgemeester Gheeraert, C. Hubrecht, Luc Packo, R. Verleye, J. Monteyne, H. Vandecasteele, G. Lievens en B. Tratsaert.
1 december 1990 was er de plechtige inhuldiging van het monument aan de Zomerweg. We zien burgemeester Gheeraert, C. Hubrecht, Luc Packo, R. Verleye, J. Monteyne, H. Vandecasteele, G. Lievens en B. Tratsaert.© Archief Packo

“Die documentaire werd vanaf 2014 overal in de V. S. vertoond. Luc en zoon Jens werden uitgenodigd op de première. In 2013 bracht hij samen met zijn zoon een bezoek aan het Amerikaanse kerkhof in Épinal (Épinal American Cemetery and Memorial), in de Franse Vogezen. Daar liggen de graven van Mike Cappelletti, Frank Lekas en Chester P. Snyder. Ik heb de graven wat gepersonaliseerd en een bedanking geschreven voor hen in het Engels.”

Familiegebeuren

De Damn Yankee is een persoonlijke passie geworden die Luc deelt met zijn oudste zoon Jens. “Een van mijn verste herinneringen is dat ik samen met mijn vader op de Kouter stond, op zoek naar brokstukken en andere restanten”, zegt Jens. “Als verpleger ben ik eigenlijk vooral geïnteresseerd in het medische aspect van beide wereldoorlogen.”

(PA)

‘Bail Out’ kost 29,95 euro. Bestellen kan met een mail naar lucpacko@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier