Link tussen Rainbow Warrior en boot Jacques Brel

Redactie KW

Nu de Rainbow Warrior de Oostendse haven is binnen gelopen, herinnert Piet Wittevrongel zich een bijzondere ontmoeting bij het legendarische vaartuig van Greenpeace.

In 2008 was Piet Wittevrongel in Nieuw Zeeland om het wrak van Jacques Brels zeilboot, de Askoy, te redden van de vergetelheid. Samen met zijn broer Staf hoopte hij om het vaartuig ooit te kunnen restaureren.

Aanslag op Rainbow Warrior I

Hij bracht er ook een bezoek aan de Rainbow Warrior. Daar ontmoet hij de bejaarde Paul Farge. Deze Fransman verliet in de jaren vijftig zijn vaderland met een zeilboot. Na veel omzwervingen vestigde hij zich omstreeks 1970 met zijn vijf kinderen op het Noordelijke Nieuw-Zeelandse eiland Whangerei.

“In 1973 zeilde Farge met zijn kroost naar de Franse nucleaire testing zone in de Pacific uit protest tegen de atoomproeven”, vertelt Wittevrongel. “Later ontmoette Farge in de haven van Whangerei per toeval de Fransen die de aanslag pleegden op de Rainbow Warrior I waarna het schip zonk. Farge vond hun gedrag vreemd. Toen hij later het nieuws over de aanslag vernam, ging hij onmiddellijk naar de politie. Hij gaf hen de gouden tip die tot de arrestatie van de daders leidde.”

Op de foto zien we Piet Wittevrongel (rechts) met Paul Farge voor de Rainbow Warrior op het droge.

ML

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier