Leieslagcomité gaat voor digitale oorlogsherdenking op vooravond 11 november

Wilfried Dujardin van het Leieslagcomité. © BRU
Redactie KW

Geen fakkeltocht of grote herdenking dit jaar op de vooravond van 11 november in Kuurne. In plaats daarvan kiest het Leieslagcomité voor een kleinschalige plechtigheid die online zal te volgen zijn via Facebook.

Tot viermaal toe diende het Leieslagcomité dit jaar zijn plannen, om de oorlogsslachtoffers op de vooravond van 11 november te herdenken, te wijzigen. Aanvankelijk zou het een herdenking worden met een beperkt publiek, maar uiteindelijk beslisten de nieuwe coronamaatregelen daar anders over.

“Alles was tot in de puntjes uitgewerkt met de nodige aandacht om alles coronaveilig te laten verlopen”, legt Wilfried Dujardin van het Leieslagcomité uit. “Vuurpotten, bloemen en fluovestjes werden aangekocht, licht en klank gereserveerd, en twee artiesten werden geboekt om enkele nummers te brengen. Toen we echter vorige week vrijdag te horen kregen welke nieuwe coronamaatregelen werden afgekondigd, wisten we meteen dat ook ons derde scenario die we hadden opgemaakt naar de vuilnisbak kon. Gelukkig zijn de gedane onkosten niet verloren en kan alles volgend jaar aangewend worden om grootser uit te pakken. Bij de pakken blijven zitten, doen we echter niet en meteen staken we de koppen bij elkaar om een nieuw scenario te bedenken. Dit scenario is volledig gebaseerd op een digitale 11 novemberherdenking die zich zal afspelen op de Kuurnse begraafplaats.”

Miniversie

De 11 novemberherdenking zal zich dit jaar volledig afspelen in en rondom de kapel van de begraafplaats. Daarnaast zullen ook bloemen neergelegd worden door de burgemeester aan het oorlogsmonument die terug te vinden is op de begraafplaats. “Het is het eerste jaar dat we met een miniversie komen van deze 11 novemberherdenking”, gaat Wilfried Dujardin verder. “Zelf zijn we de mening toegedaan dat iets doen om onze oorlogsslachtoffers te herdenken belangrijker is dan de omvang van deze herdenking. Geen fakkeltocht dus zoals we deze reeds jaren gewoon zijn richting begraafplaats met aansluitend zang en teksten op de begraafplaats, maar een sobere kleinschalige herdenking dus.”

(BRU)

Aangezien de herdenking zelf slechts door enkele personen mag bijgewoond worden zal de volledige herdenking gestreamd worden op dinsdag 10 november vanaf 19 uur via www.facebook.com/leieslagkuurne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier