Leerlingen VTI Brugge schilderen Askoy II in Zeebrugge

© (Foto GF)
Redactie KW

In een loods aan de Lanceloot Blondeellaan in Zeebrugge zijn elf leerlingen van het VTI Brugge vandaag donderdag gestart met het schilderen van de romp van de Askoy II.

Het is het grootste stalen zeiljacht dat gebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog. Het jacht is intussen 59 jaar oud en varend erfgoed geworden. Het was het jacht waar de gekende zanger Jacques Brel (die onder meer Brugge bezong) zijn laatste jaren op door bracht. De schilderwerken zullen in elk geval een paar weken duren. Eerder hebben de leerlingen van het VTI Brugge ook de Westhinder geschilderd, het lichtschip dat aan Seafront in Zeebrugge ligt.

“Ik heb de vraag gesteld aan de school in Brugge gezien de link dat Brel ook had met Brugge. Het is een ideale ervaring voor de leerlingen op de werkvloer. Ik heb vandaag eerst wat toelichting gegeven aan de leerlingen over de Askoy II en over Jacques Brel die actief was in een vorige generatie en heel wat gekende nummers had. Het zeiljacht werd in 1960 gebouwd in Antwerpen en in 1974 doorverkocht aan Jacques Brel die een fervent zeiler was. In 1994 is het jacht echter aangespoeld in Nieuw Zeeland. Piet en Gustaaf Wittevrongel van de Save Askoy hebben toen beslist om het jacht te laten uitgraven en over te brengen naar ons land. Sinds mei 2008 is het zeiljacht nu in ons land. Het lag eerst voor herstellingen in Oostende maar werd dan later naar Rupelmonde gebracht. Nu wordt het verder opgeknapt in onze loods in Zeebrugge die we regelmatig openstellen voor belangstellenden”, vertelt Piet Wittevrongel.

(SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier