Kunstenaars boetseren WOI-soldaten uit de grond van het front in Langemark

© TP
Redactie KW

Kunstenaars Rob Buelens (29) uit Londerzeel en Thomas Bijnens (24) uit Maasmechelen wroeten al 2 weken in de Langemarkse klei bij Pondfarm. Ze boetseren WOI-soldaten tot leven in een tijdelijk kunstwerk van 6 m op 6 m.

De kunstenaars zochten meer dan een jaar naar een geschikte locatie voor een nieuw kunstwerk in het kader van de oorlogsherdenking. “Ik maakte al een oorlogskunstwerk met modder in Harelbeke en Londerzeel, maar wou eens een veld gebruiken aan het voormalige front”, zegt Rob, die koos voor een veld aan de Roeselarestraat 7 in het Langemarkse gehucht Sint-Juliaan. “Dit veld ligt aan de frontlijn en hoort bij Pondfarm, een boerderij met een privé oorlogsmuseum. We mochten de afgelopen weken logeren op de boerderij terwijl we in weer en wind soldaten van verschillende nationaliteiten uit de grond boetseerden.”

“Zij moesten vechten en leven in de modder”

De kunstenaars doen het werk vrijwillig. “De kosten worden gefinancierd met giften en het kunstwerk is vrij toegankelijk voor iedereen. De oorlogsartefacten, die we in het veld vinden, worden geschonken aan het museum van Pondfarm. Het gaat onder meer om lege hulzen, een kleipijpje, hoefijzer, stuk van een laars en bajonet.”

Kunstenaars boetseren WOI-soldaten uit de grond van het front in Langemark
© TP

Het kunstwerk werd volledig gemaakt met water en plaatselijke klei. “We gebruiken een techniek, die ook in Afrika gebruikt wordt om huizen te maken. Op deze plaats zit er blauwe klei onder de eerste laag aarde van ongeveer 10 cm dik. In droge periodes breekt de klei gemakkelijk, maar de grond is wel stevig, waardoor het werk ongeveer een jaar moet meegaan. Dit herdenkingsmonument wordt gecreëerd uit materiaal dat de vroegere realiteit weergeeft: de soldaten moesten vechten en leven in de modder. Het kunstwerk is tijdelijk en is symbolisch voor de vergankelijkheid van mens en dier in oorlogstijden. De bas-reliëf sculptuur heet ‘No man’s land’ en moet een eerbetoon zijn aan alle oorlogsslachtoffers. De officiële opening vindt plaats op 3 november om 14 uur.”

(TP)