Koor Onze-Lieve-Vrouwekerk Brugge is gerestaureerd

© Benny Proot
Redactie KW

Na de kerstvakantie worden noord- en middenbeuk voor renovatiewerken afgesloten. Tegen eind 2018 moet alles klaar zijn. De kostprijs van de restauratie door de stad Brugge bedraagt 5,2 miljoen euro, waarvan 80% door Vlaanderen betoelaagd wordt.

De laatste grote interieurrestauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk dateert van 1900-1906. Tussenin werd ze enkel wat herschilderd. Na een jaar werken, is de eerste fase klaar : de restauratie van het 13de eeuwse koor en zijn 14de en 15de eeuwse zijkapellen o.l.v. architect Vermeersch.

Ontdekkingen

Tijdens de werken zijn enkele vondsten gedaan en geheimen ontbloot : 16de eeuwse polychromie op de bogen in het hoogkoor, een gewelfsleutel met afbeelding van een fabelvolk met lange oren, 15de eeuwse plafondschilderingen nabij de Gruuthusekapel en een 15de eeuwse calvarie schildering in een berging aan de voet van de kerktoren.

Madonna

De renovatie van het koor kost 1,7 miljoen euro. Na de kerstvakantie wordt de noord- en middenbeuk afgesloten en aangepakt. Die zal pas opnieuw open zijn voor het publiek in het voorjaar van 2018, waarna de zuidbeuk – met de Madonna van Michelangelo – gerestaureerd wordt. Eind 2018 moet de volledige restauratie voltooid zijn. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier