Ieperlingen vereren bebloed onderhemd paus Johannes-Paulus II

© TOGH
Redactie KW

Ter herdenking van het pausbezoek op 17 mei 1985 komt een stukje bebloed onderhemd van paus Johannes-Paulus als relikwie naar Ieper.

Op 17 mei 1985 kwam paus Johannes-Paulus II naar Ieper om er te bidden voor de vrede. Sindsdien wordt Ieper ook de Vredesstad genoemd. “Vele Ieperlingen en Vlamingen waren er bij en koesteren nog steeds een bijzondere herinnering aan deze dag”, zegt priester Matthias Parret van Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede Ieper. “Precies 34 jaar later, van 15 tot en met 19 mei 2019 komt er een relikwie van Johannes-Paulus II naar Ieper om dit historisch moment te herdenken.”

Deze relikwie is een stukje van het onderhemd van de paus Johannes-Paulus II dat hij droeg onder zijn soutane op 13 mei 1981 toen hij werd neergeschoten op het Sint-Pietersplein in Rome. Het stukje stof is doordrenkt van zijn bloed. “Deze bijzondere relikwie maakt momenteel een reis door Vlaanderen en komt van de basiliek van Dadizele eerst naar de kapel van de Frezenberg en daarna naar de kathedraal van Ieper”, vervolgt Mathias Parret.

“Er is mogelijkheid om de relikwie te vereren van woensdag 15 mei tot vrijdag 17 mei in de kapel van de zusters op de Frezenberg (Marshofstraat 6). Vervolgens reist het door naar de Ieperse Sint-Maartenskathedraal waar er in een vesperdienst op vrijdag 17 mei van 18 uur zal gebeden worden voor de wereldvrede, alsook in de weekendviering op zaterdag 18 mei om 17 uur en op zondag 19 mei om 10.30 uur met een gezinsvriendelijke viering. Johannes Paulus II wordt door velen gezien als een onvermoeibare apostel voor de wereldvrede. Hij mag ook voor ons een inspiratie betekenen om ons hiervoor blijvend in te zetten.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier