Ieper viert 75 jaar bevrijding

Redactie KW

Op vrijdagavond was er een speciale herdenking in Ieper naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Bevrijding van de stad door de 1ste Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek op 6 september 1944.

Eerst werd er een korte plechtigheid gehouden aan de Poolse gedenkplaat aan de Lakenhalle, waarna het gezelschap zich verplaatste naar de Menenpoort om er de speciale Last Post bij te wonen. De Last Post werd er voor de 31.520 ste maal geblazen.

De dagelijkse Last Postplechtigheid, opgestart op 2 juli 1928, werd op 21 mei 1940 opgeschort nadat de Duitsers de Stad Ieper bezet hadden bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het is niet geweten of dit een beslissing was van de Duitse bezetter dan wel of dit beslist werd door toenmalig Last Post-voorzitter Richard Leclercq. Ondertussen werd de Ieperse Last Post ceremonie, op initiatief van Edgar Ashley Cook MBE, vanaf januari 1941 verder gezet op de Britse begraafplaats Brookwood Military Cemetery.

Erevoorzitter Guy Gruwez van de Last Post Association vertelt: “De stad Ieper was op 6 september 1944 omstreeks 17.00 uur volledig bevrijd door de Poolse divisie die streed met het Canadese leger. Er was bijzondere vreugde en opluchting. Klaroener Jozef Arfeuille dacht er onmiddellijk aan om dit met een hernemen van de Last Post te onderlijnen. Nu de stad bevrijd was, trok hij naar de Menenpoort en dit samen met een groepje buren en vrienden. Om de herwonnen vrijheid te vieren speelde hij vermoedelijk een 6-tal maal na elkaar de Last Post. Dit was meteen de start voor het hernemen van de dagelijkse plechtigheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier