Hulde aan momument voor de Canadese soldaten die Veurne hielpen bevrijden

Van links naar rechts: Sonia Boudt en Lien Clauw (resp. echtgenote en dochter van José Clauw), Roger Ryckewaert (vertegenwoordiger Vaderlandslievende verenigingen Koksijde), Alistair More (vertegenwoordiger RAF en Queen's Own Cameron Highlanders of Canada), een jeugdige sympathisant, Bernard Dekeuninck (piper in uniform van The Queen's Own Cameron Highlanders of Canada), Georges Devacht (vertegenwoordiger van de Vaderlandlievende verenigingen te Koksijde), Noël Heyndrickx (ere-commissaris van politie van Veurne), Frank Sinnaeve (interieurarchitect en ontwerper van het monument), José Clauw (initiatiefnemer van de herdenking) en drie Britse sympathisanten. © JT
Redactie KW

Op vrijdag 8 september 1944 werd Veurne bevrijd door de Canadese troepen, onder meer door de XII Manitoba Dragoons.

Om deze heuglijke gebeurtenis te blijven herinneren werd destijds een monumentje opgericht nabij het (Canada)rondpunt op het kruispunt van de Statiestraat – Nieuwpoortkeiweg – Ooststraat – Vaartstraat; met name de plaats waar de voertuigen (Staghounds) van de Manitoba’s halt dienden te houden voor de vernielde Nieuwpoortbrug.

Een vernieuwd monument werd in 2004 door interieurarchitect Frank Sinnaeve aan de gemeenschap geschonken. Op 12 september 2004 werd dit gedenkteken plechtig ingehuldigd door de Furnes War Memorial Association (FWMA), in aanwezigheid van delegaties uit Groot-Brittannië (oa RAF Kinloss – Schotland) en Canada (The Queen’s Own Cameron Highlanders of Canada, waaronder een veteraan die tijdens de bevrijding in Veurne is geweest).

Sedertdien worden jaarlijks door Francis Hendriks, José Clauw en hun beide echtgenotes een bloemetje neergelegd ter herinnering en eer aan de bevrijders van onze stad. In 2015 is het 75 jaar geleden dat ter hoogte van het kanaal Veurne – Nieuwpoort harde slag werd geleverd tussen de geallieerde troepen en de Duitse bezetter. Hierbij lieten veel soldaten aan weerzijden van het kanaal hun (vaak jonge) leven. Op deze plaats waar ooit vijand en vriend in het zicht van de Veurnse torens hebben gestaan, werd op zondag 13 september om 12 uur, op een passende wijze hulde gebracht aan deze passages uit onze geschiedenis. Dit gebaar kon ook op de sympathie rekenen van de Ambassade van Canada in Brussel, die voor deze gelegenheid de Maple Leaf (esdoornblad), het nationale symbool van Canada, liet opmerken.

Met deze herdenking hopen de initiatiefnemers dat de wreedheden die een oorlog met zich meebracht voor onze stad, en vandaag de dag nog steeds ergens in de wereld, niet zouden vergeten worden. Alhoewel ‘onze’ laatste oorlog reeds 70 jaar achter ons ligt, mag de oudere generatie niet nalaten om de jongeren te vertellen hoe waardevol onze vrede en vrijheid is.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier