Heemkring brengt alle Zandvoordse cafés in beeld: “Ooit waren er 23, nu nog 3”

Van links naar rechts zien we Willy Degoe, Maurice Billiet, Erwin Medard, Marc Melis, Rosette Billet, Robert Huyghe, Willy Depuydt en Eddy Demeij. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Heemkring Santforde werkte drie jaar lang aan een boek van 175 bladzijden over de vele cafés die ooit Zandvoorde sierden, maar nu verdwenen zijn. Op 28 en 29 september is er in wijkcentrum ‘t Kasteel een tentoonstelling met foto’s van de cafés uit het boek.

Zandvoorde telde in een ver verleden talloze cafés. Voor 1900 waren er in Zandvoorde amper drie cafés. Vanaf het begin van de 20ste eeuw begon dat aantal fors te stijgen. In de kiezerslijst van 1925-1926 waren er al 23 herbergiers opgenomen”, vertelt coördinator Willy Depuydt (75).

“De reden van die stijging lag voor de hand. De cafés lagen op de weg naar de UCB en de oude steenbakkerij, van de Stationsstraat naar de Kasteelstraat richting de markt en zo de Zandvoordedorpstraat, die toen nog de Oudenburgstraat heette. De werklieden van toen zochten na een zware werkdag vertier in een van de cafés. Die zaten altijd barstensvol. Maar niet alleen werklieden van Zandvoorde genoten er van hun frisse pint na het werk. Ook mensen van Oudenburg, Ettelgem of Westkerke moesten langs de cafés om naar huis te gaan. Alle verplaatsingen gebeurden dan ook nog per fiets of te voet of met de boemeltrein tot in het station van Zandvoorde, dat in 1972 werd afgebroken. Ondertussen kent Zandvoorde nog amper drie cafés: Den Oek, De Platse en Sand”, gaat Willy verder.

Café en Brouwerij Het Gemeentehuis-De Arend: Elk dorp kende in het begin van de 20ste eeuw minstens een brouwerij. Brouwerij De Arend was gevestigd aan de markt, waar nu Fietsen Wim is, en werd rond 1892 opgericht. Daarvoor was het een herberg die open gehouden werd door de familie Vercruysse. Volgens oudere bewoners was het bier niet zo lekker, maar was men in die tijd ook niet veel gewoon. Het bier werd er bewaard in houten vaten en vanuit de kelder in een kan getapt om boven in het café te schenken.
Café en Brouwerij Het Gemeentehuis-De Arend: Elk dorp kende in het begin van de 20ste eeuw minstens een brouwerij. Brouwerij De Arend was gevestigd aan de markt, waar nu Fietsen Wim is, en werd rond 1892 opgericht. Daarvoor was het een herberg die open gehouden werd door de familie Vercruysse. Volgens oudere bewoners was het bier niet zo lekker, maar was men in die tijd ook niet veel gewoon. Het bier werd er bewaard in houten vaten en vanuit de kelder in een kan getapt om boven in het café te schenken.© repro JRO

Het boek ‘De Zandvoordse cafés door de jaren heen’ geeft een blik op 44 locaties waar ooit een café was, voor korte of lange tijd.

We hebben drie jaar aan het boek gewerkt. Als je iets doet, moet je het goed doen

“Niet alleen de locatie komt aan bod, maar er wordt ook informatie gegeven over de persoon of personen die het café in die tijd uitbaatten. Meestal waren dat bekende dorpsfiguren”, gaat Willy verder. “Het boek toont aan hoe intens en volks het uitgaansleven in Zandvoorde wel was tijdens het eerste deel van de 20ste eeuw. Bij kermissen en vieringen nam iedereen deel aan de festiviteiten.” In Zandvoorde kende men de ‘kleine’ en de ‘grote’ kermis. De kleine kermis vond telkens plaats op 8 september, in tegenstelling tot de grote kermis die op de tweede zondag van oktober plaats vond.

Het opzoekwerk naar de cafés werd gedaan aan de hand van kiezerslijsten en herinneringen van Zandvoordse inwoners. “Daarnaast deden we ook opzoekingen in het kadaster. We hebben ook enkele eigen archieven. Het opzoekwerk en de voorbereiding van het boek nam toch een drietal jaar in beslag, misschien zelfs iets meer. Als we iets doen, dan willen we dat goed doen”, lacht Willy.

De Heemkring zag het levenslicht in 2002 en bracht al enkele publicaties uit onder zijn naam. “In Zandvoorde zijn we relatief onbekend. Voor we verhuisden naar het lokaal van de stad naast het Gemeentehuis, hadden we ons onderkomen in wijkcentrum ‘t Kasteel. Op onze nieuwe locatie hebben we een mini-museum en een archief met enkel materiaal over Zandvoorde. Onze elf vaste leden liggen heel ver uit elkaar. Onze jongste is 20 jaar en onze oudste is er 90”, geeft Willy nog mee.

Praktisch

Het boek zal te koop zijn tijdens de expo op zaterdag 28 en zondag 29 september. De tentoonstelling, die de foto’s uit het boek zal tonen, is toegankelijk van 10 tot 17 uur.

Het boek kost 20 euro, maar de oplage is beperkt tot 125 exemplaren. Vooraf bestellen is mogelijk via Marc Melis op 0477 67 36 53. Wie het lokaal van de Heemkring, naast het Gemeentehuis, wil bezoeken kan dat elke tweede en laatste maandag van de maand tussen 14 uur en 16 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier