Grafsteen Jacobus Clou krijgt ereplek in Veurnse Sint-Niklaaskerk

Gilbert Vanlerberghe (Sodaliteit) en Johan Vanmarcke en José Clauw (Ghesellen van de Kastelnij). © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Dankzij de inspanningen van de Ghesellen van de Kastelnij heeft Veurne een belangrijk stukje erfgoed terug. Jarenlang was de grafsteen van monnik Jacobus Clou, de stichter van de ‘Sodaliteit van den gekruisten Zaelichmaecker’ (1637) en de Veurnse Boetprocessie spoorloos. Volgend jaar krijgt hij een ereplaats in de Sint-Niklaaskerk.

Na zijn dood in 1648 werd Jacobus Clou begraven in het Capucienenklooster in de Noordstraat, maar tijdens het tumult van de Franse Revolutie verdween zijn laatste rustplaats en de grafsteen. De volgende eeuwen bleef alles duister rond de grafsteen. Maar rond Allerzielen 1992 hoorde Gilbert Vanlerberghe, voorzitter van de Sodaliteit, de naam ‘Clou’ in een radio-uitzending over grafstenen. De grafsteen was gespot door een alerte specialist…

Het verhaal kreeg weer vorm: in 1907 zou de grafsteen van zijn laatst getraceerde plaats in de Sint-Walburgakerk ‘verhuisd’ zijn naar de molen van Ramskapelle, om te worden ‘verbouwd’ tot molensteen. Tijdens de slag bij Ramskapelle in 1914 werd de molen kapotgeschoten en de grafsteen werd bedolven onder het puin. Een opkoper van oude spullen en grafzerken nam hem mee en de molensteen, met duidelijke inscripties waaronder verwijzingen naar Veurne en de naam ‘Clou’, kreeg een nieuw leven als terrastafel in een Nieuwpoortse tearoom, opgesmukt met een potsierlijke naakte engel.

Onderzoek

Het jarenlang geduld en de volharding van José Clauw en voorzitter Johan Vanmarcke van de Ghesellen heeft zijn vruchten afgeworpen: de eigenaars verkochten hun ‘terrastafel’ voor een stevige prijs. “We mochten deze kans niet laten ontglippen om dit waardevolle stuk erfgoed weer naar Veurne te halen”, zegt Johan.

“De Sodaliteit, de kerkfabriek, de stad Veurne en de Ghesellen zullen allemaal bijdragen om de steen de plek te geven die hij verdient. Een Veurns bedrijf zal een sokkel maken waarop we de 400 kg zware steen verticaal zullen presenteren in de speciale hoek van de Sint-Niklaaskerk waar nu het unieke schrijn van Jacobus Clou staat dat elk jaar wordt meegedragen in de Boetprocessie. De grafsteen krijgt eerst een zachte restauratie. Er wordt niets ‘herkapt’, alleen de lelijke engel verdwijnt. De tekst laten we zichtbaar maken, ofwel met zijdelingse belichting of een andere speciale techniek. Er zal ook een link of QR-code worden gegeven naar een website die de geschiedenis toelicht. Daarom doen we hier ook een oproep: we willen een student aanspreken die een eindwerk zou willen maken over de lange periode in de geschiedenis waarin tot nog toe geen spoor is gevonden van de grafsteen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier